jump to navigation

UMNO Disabotaj Dari Dalam February 26, 2008

Posted by ibrahimbaba in Uncategorized.
trackback

Protes dan pemberontakan yang banyak berlaku di kalangan pemimpin dan ahli UMNO akibat dari perebutan untuk menjadi calon dalam PRU12 ini amat membimbangkan pemimpin UMNO. Gejala ini amat menyeluruh di negeri-negeri Terengganu dan Perlis dan turut juga dirasai di beberapa negeri lain termasuk Kelantan, Kedah, Perak dan Selangor.

Telah banyak dilaporkan oleh sahabat-sahabat kita tentang apa yang berlaku di kawasan-kawasan mereka. Sesetengahnya amat ketara dan serius yang turut mempamerkan pemberontakan berbentuk fisikal. Ini belum lagi kita kira pemimpin dan pengikut mereka yang membuat protes senyap.

Lantaran kebimbangan ini, Najib terpaksa mengeluarkan amaran kepada ahli-ahli UMNO sepertimana yang dilaporkan dalam Utusan Malaysia 24 Feb 2008.

IB rasakan protes dan pemberontakan yang berlaku amat serius. Sebab itulah Najib sendiri terpaksa mengeluarkan amaran tersebut bagi membendung gejala ini merebak ke lain-lain tempat.

Amaran Najib kepada ahli UMNO yang memberontak

Najib mengatakan bahawa “pemilihan calon dibuat secara rasional” – jika benar kenapa berlaku penarikan diri calon-calon yang disenaraikan? Kenapa berlaku calon yang bankrap terlepas saringan pelbagai peringkat (yang sangat diwarwarkan)? Kenapa berlaku protes yang agak menyeluruh – tidakkah mereka turun padang dan mendapat maklumbalas dari ahli di peringkat bawah sebelum ini? Apakah ini para pemimpin UMNO hanya memerintah dari menara gading dan hanya turun padang 4-5 tahun sekali pada musim pilihanraya?

Kemudian Najib juga mengatakan “pucuk pimpinan tidak sesekali melakukan sebarang perubahan dari segi senarai nama calon hanya kerana desakan pihak tertentu” – tetapi kenapa pula berlaku apa yang telah kita maklum di Perlis? Persetujuan hanya berlaku di saat akhir. Maklumat yang sahih mengatakan bahawa desakan dan tekanan yang sebenarnya membuat kata putus dalam pemilihan di Perlis.

Sekian, IB

Advertisements

Comments»

1. Protes Senyap Mad Aris “Gone Mad” « Ibrahimbaba’s Weblog - February 29, 2008

[…] IB yakin gejala ini adalah menyeluruh dan UMNO memang kini disabotaj dari dalam. […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: