jump to navigation

Adat Atau Ibadat? June 9, 2008

Posted by ibrahimbaba in Uncategorized.
trackback

Kerap kali kita lihat sesuatu yang dilakukan adalah bertujuan untuk melaksanakan sesuatu kebajikan di atas niat untuk kebaikan. Namun, kerap kali yang berlaku kebaikan yang dihasratkan untuk dilaksanakan tidak kena pada tempatnya.

IB ingin mengambil satu contoh yang kecil – dengan merujuk kepada upacara perasmian SUKMA di Kuala Terengganu yang baru melabuhkan tirainya malam ini.

Pada asalnya, semasa upacara perasmian oleh Tuanku, salah satu agenda yang dirancang dalam aturcara majlis ialah bacaan doa. Namun, upacara membaca doa akhirnya ditiadakan. Keputusan untuk tidak mengadakan bacaan doa selamat dalam majlis perasmian tersebut amatlah bertepatan sekali.

Membaca doa adalah suatu ibadat. Dalam melaksanakan sesuatu ibadat, ada tatacara yang wajar dipatuhi. Majlis perasmian sukan sepertimana yang telah terlaksana amat tidak wajar disertakan dengan ibadat seperti bacaan doa.

Apakah oleh kerana sebelum ini lazimnya penganjur sesuatu majlis mengadakan bacaan doa, maka demi menjaga adat (bukan demi untuk melaksanakan ibadat) bacaan doa perlu diadakan dalam suasana yang tercemar.

Tambahan sedikit lagi, apabila merujuk kepada tatacara yang perlu dijaga termasuklah juga sipembaca doa perlu berpakaian sesuai. Takkan oleh kerana ahli sukan dengan pakaian yang mungkin tidak begitu sempurna hendak memimpin bacaan doa.

Tetapi, takkan pulalah hendak disuruh mufti hadir majlis yang lara dan membazir masa seperti itu semata-mata hanya untuk membaca doa.

Maka, dalam menjaga adat amatlah perlu jangan kita cemarkan ibadat yang suci. Syabas kepada pihak-pihak yang telah menjaga kesucian ibadat agar tidak tercemar.

Sekian, IB

Advertisements

Comments»

1. Ibadat Yang Tercemar « Ibrahimbaba’s Weblog - June 10, 2008

[…] Namun dalam suasana kegembiraan dan dalam majlis yang lara seperti itu kita hilang pertimbangan hukum-hakam dan persoalan adab susila. Kita juga keliru dalam membezakan di antara adat dan ibadat. […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: