jump to navigation

Nikmat Royalti Untuk Orang Terengganu? June 18, 2008

Posted by ibrahimbaba in Mahathir, PRU2008, royalti, Royalti minyak, Terengganu, UMNO.
trackback

Umum mengetahui hasil dari dengki dan hati yang busuk, hatta dari kalangan pemimpin UMNO Terengganu sendiri yang dipimpin oleh Idris Jusoh, mereka telah dengan sebulat suara menyokong padu tindakan Mahathir untuk menyekat rakyat Terengganu dari menikmati hasil kekayaan negeri sendiri selepas UMNO tumbang dalam PRU1999.

Itulah budaya samseng dengan slogan “padan muka” yang dibawa oleh Idris pada masa itu. Bersoraklah sekalian penyokong UMNO “padan muka” kepada Kerajaan pimpinan PAS.

Sorakan mereka tidak lama. Satu persatu mereka mula sedar (tapi menyorok ego jantan mereka). Gantian dengan “wang ehsan” rupanya terputus sebaik sahaja Idris memerintah negeri selepas PRU2004.

Kalau dulu bila PAS memerintah, wang ehsan ditabur untuk meraih sokongan. Berduyun-duyun mereka sanggup datang walaupun tidak diangkut dengan kenderaan percuma seperti semasa PRU. Panas atau hujan sanggup mereka beratur untuk mendapat wang bagi melepaskan belanja (bagi yang amat berkehendak).

Namun bagi mereka yang sudah mencukupi pun turut serta menadah tangan untuk menerima wang ehsan. Ini jelas dapat dilihat dengan deretan kereta yang tidak kurang hebatnya di sekitar tempat pembahagian wang ehsan.

Apabila UMNO kembali memerintah, rakyat semakin terasa aliran wang ehsan sudah tidak lagi sampai kepada orang kebanyakkan. Hinggakan mereka di kalangan pemimpin bawahan UMNO pun terasa perubahan angin ekonomi yang tidak lagi dikongsi ramai.

Projek-projek mega beratus juta diwar-war. Slogan tidak lekang diheboh dan terpampar dicerok simpang jalan. Rupanya, yang merasa hasil curahan wang ringgit dari “dana khas” bagi mengantikan royalti hanya kepada beberapa kelompok yang kecil di kalangan pimpinan negeri yang dikongsi dengan kontraktor luar Terengganu.

Pelancong luar untuk hadir Monsoon Cup disambut dengan pulau yang indah, bersih dan bebas nyamuk, walapun untuk kedatangan yang pada kadar sekali setahun. Para penduduk yang menghuni di tempat tarikan terbaru itu sejak turun-temurun hanya sekadar menyedut asap semburan aedes demi keselesaan orang luar. Itulah pengertian pembangunan bagi mereka.

Kini, rakyat sudah semakin sedar. Sesetengah pemimpin UMNO negeri pun sedar akan pembahagian projek yang tidak merata kepada mereka. Namun masih ada yang tidak senang dengan putaran terbaru ini. Maka timbullah dua pihak yang dendam berdendam untuk memeriahkan lagi budaya padan muka mereka itu.

Kita lihatlah nanti, percakaran kedua-dua pihak ini belum reda. Asas perjuangan mereka adalah kekayaan yang bakal direbut. Perasaan dengki dan hati yang busuk tidak mudah dibersihkan selagi matlamat perjuangan mereka tetap bersandarkan wang ringgit.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: