jump to navigation

Mechedih – Keputusan Telah Muktamad Tetapi Exco Tetap Guna Ke JB July 26, 2008

Posted by ibrahimbaba in politik, Terengganu, UMNO.
Tags: , , , ,
2 comments

Maka Pak Lah membuat keputusan muktamad (bolehkah dibaca sebagai mengalah?) bahawa Mercedes yang dibeli oleh Kerajaan Negeri Terengganu dikekalkan cuma hanya untuk kegunaan tetamu negeri – begitulah laporan yang umum telah pun ketahui.

Laporan Utusan Online 25 Julai 2008, antaranya menyebut:

Keputusan itu, kata Perdana Menteri, adalah muktamad.

“Dalam perjumpaan malam tadi, kita sudah maklumkan keputusan Jemaah Menteri bahawa Terengganu jangan gunakan kereta Mercedes untuk kegunaan Exco-Exco mereka.

“Tapi dalam hal ini, sebab sudah diberikan (kereta Mercedes kepada Exco), kalau nak jual pun ada kerugian, jadi kita gunakan kereta itu untuk tetamu.

“Itu keputusannya… tidak ada lebih, tidak ada kurang,”

Tetapi jika kita baca The Star Online hari ini, melaporkan sebuah Mercedes yang baru dibeli tersebut kini berada di Johor Bahru membawa seorang Exco untuk menghadiri Pesta Flora di sana.

Apakah benar apa yang IB sebut sebelum ini bahawa membenarkan kereta itu digunakan untuk tetamu hanyalah suatu helah – sekadar menjaga air muka? Dan apakah ini sebenarnya keputusan yang dibuat – bahawa secara rasmi tidak boleh guna tapi pakailah diam-diam? Atau apakah ini adalah suatu kes Exco engkar keputusan (arahan) Jemaah Menteri?

Atau apakah ini contoh Exco yang sudah belajar dengan MBnya bahawa jika kita berani lakukan, teruskan. Bila kita berkeras dengan keberanian “nok ggocoh” orang akan mengalah dengan kita. Sekurang-kurang Mat Said sudah menang 2-0 dengan Pak Lah dengan cara ini.

Sekian, IB

Advertisements

2-0 Untuk Pak Lah – Akibat Pukulan Mat Said July 26, 2008

Posted by ibrahimbaba in Melayu, Pembaziran, politik, Terengganu, UMNO.
Tags: , , , , , , , ,
2 comments

Tidak tahu samada memang dirancang begitu atau tidak, hasilnya Mat Said memang lagi. Kini Pak Lah sudah dua kali terkena. Kata orang sudah 2-0!

Entah apa muslihat yang dirancang, tetapi hasil keberanian dengan sikap “nok ggocoh”nya, Mat Said berkeras dengan pembelian “Mechedih”nya. Mat Said tidak hiraukan arahan pekeliling persekutuan dan bersungguh dengan hujjah hingga membawa Badan Pencegah Rasuah untuk menyiasat kos penyelenggaraan kereta-kereta Perdana yang dibeli kerajaan Terengganu pada 2004 lalu.

Apa tujuannya pelbagai pendedahan yang dibongkar tidak berani IB teka, tetapi hasilnya banyak mengoncangkan pelbagai pihak dan beberapa tokoh. Tidaklah pula IB yakin siasatan BPR akan membuah sesuatu yang boleh kita harapkan. Besar kemungkinan tiada apa-apa bukti penyelewengan yang akan ditemui. Ini kerana risiko mendedahkan sebarang penyelewengan di saat terlalu ramai tokoh UMNO dilanda pelbagai masalah dan keadaan parti yang tidak menentu, tidak mungkin Pak Lah berani untuk bertegas.

Membenarkan Mat Said menyimpan “Mechedih” dan tidak mengambil sebarang tindakan terhadap Mat Said jelas Pak Lah kalah lagi kali kedua dengan Mat Said. Helah membenarkan kereta itu digunakan untuk tetamu hanyalah suatu helah – sekadar menjaga air muka. !4 buah kereta “Mechedih” tersadai menanti tetamu datang!

Isu benar tidak Perdana lebih mahal untuk diselenggara kini akan hilang begitu sahaja. Malah kerajaan akan terpaksa mengeluarkan peruntukan baru untuk membeli 14 buah lagi – untuk membeli Perdana yang baru. Dan sesekali “Mechedih” turut akan dipakai mereka bila isu ini reda dan orang sudah tidak lagi hirau. Maka Mat Said dapat “Mechedih” dan Perdana sekali gus! Rakyat terus terabai!

Dalam pertembungan pertama, Pak Lah sudah terkena 1-0. Dan 1-0 tersebut amat memalukan bagi Pak Lah. Berkeras dengan menolak pemilihan Mat Said oleh Tuanku, pelbagai kenyataan dibuat, malah dengan 23 ADUN sanggup letak jawatan menentang perlantikan Mat Said pun, Pak Lah tetap tersungkur. Sebab Mat Said memang orang yang berani “ggocoh”.

Janganlah diacah lagi Mat Said kalau Pak Lah tidak mahu kena 3-0 pulak.

Sekian, IB

Apa Muslihat Mat Said Dengan “Mechedih”nya July 25, 2008

Posted by ibrahimbaba in politik, Terengganu, UMNO.
Tags: , , , , , , ,
3 comments

Dengan pelbagai perkembangan terkini yang berlaku berhubung keputusan kerajaan Terengganu membeli kenderaan Mercedes untuk kenderaan rasmi membuat IB tertanya apakah sebenarnya muslihat Ahmad Said dalam hal ini.

Dengan loghat pekatnya Mat Said nampak berkeras mempertahankan keputusannya membeli “mechedih”. Dia bertegas dengan pendiriannya sambil menggunakan Pekelilingan Kerajaan hingga mencabar kabinet kerana mengeluarkan pekeliling tersebut.

Ada pula yang mengatakan mungkinkah Mat Said ada muslihat di sebalik keputusannya tidak membeli kereta nasional selepas mendedahkan kos penyelenggaaran yang teramat tinggi untuk kereta yang digunakan oleh musuh politiknya, Idris Jusuh. [angka tersebut telah ditarik balik oleh SUK Mokhtar Nong dikatakan kerana kesilapan keraninya].

Tidak dapat disangkal ialah “Mechedih” lebih gah dari Perdana. Amat sukar untuk memberi justifikasi yang waras bahawa Mercedes adalah lebih menjimatkan dari Proton Perdana. Memang sukar untuk masuk akal. Jika Mat Said tidak berfikiran jauh dan bersedia dalam langkah silatnya ini maka dia belum cukup matang. Dan mungkin bakal tersungkur. Tetapi IB pasti tentu ada sesuatu muslihat. Kita tunggulah jika perkembangan seterusnya dapat membongkar muslihat sebenarnya atau dapat ditimbus dan disorok oleh pihak-pihak tertentu demi menjaga “maslahah parti”.

Kemudian ada yang mengata bahawa Mat Said telah menunjukkan belangnya kerana berani melawan “bos” dan sesiapa saja. Mereka yang pernah menonton video Mat Said ajak Wahid Endut “bergocoh” semasa sidang DUN lepas memang memperakui bahawa Mat Said ini memang suka nak “ggocoh”.

Ciri-ciri keberanian inilah yang membuat Idris tersungkur 4 bulan lalu. Kalaulah tokoh lain yang dipilih Tuanku sudah pasti lebih mudah mengalah melawan pimpinan pusat.

Sekian, IB

Mercedes Lebih Menjimatkan Dari Proton Perdana July 21, 2008

Posted by ibrahimbaba in Kerajaan, Pembaziran, Terengganu, UMNO.
Tags: , , , , , ,
10 comments

Amatlah sukar bagi MB Terengganu, Ahmad Said, untuk berhujah bahawa membeli Mercedes lebih menjimatkan dari membeli Proton Perdana. Pusing ikut mana pun hujahnya tidak dapat berdiri.

DIlaporkan 14 buah Mercedes E200 Kompressor bernilai RM3.43 mahu dibeli berbanding dengan Perdana Eksekutif yang mungkin bernilai sekitar RM100,000 sebuah (tanpa cukai!). Maka untuk 14 buah pun hanya baru RM1.4 juta!

Kos untuk beli sudah lebih sekali ganda.

Kemudian dikatakan kos penyelenggaraan Perdana Exco Toh Chin Hwa untuk tempoh 36 bulan menelan RM50,000. Ini sebenarnya menimbukan beberapa persoalan.

Pertama, menimbulkan persoalan kemungkinan penyelewengan dalam tuntutan perbelajaan penyelenggaran – suatu yang biasa kita dengar. Kedua, teruk sangat ke Perdana hingga baru pakai 3 tahun kena belanja separuh harga kereta? Ketiga, apakah kos penyelenggaran kereta Toh yang paling tinggi? berapa pula yang terendah? Kalau kos kereta Toh yang tertinggi – pelik juga sebab dia ADUN Bandar – tidaklah sebanyak ADUN lain dari segi jarak perjalanan dan dari segi bebanan terhadap kereta berbanding ADUN lain di perkampungan. Keempat, malu Proton kalau dikatakan kos penyelenggaran kereta mereka terlalu tinggi dan yang lebih memalukan bila dibanding kos untuk penyelenggaran Mercedes!

Kalau pun nilai pembaikan berjumlah RM50,000 dan dicampur dengan harga beli RM100,000, maka barulah RM150,000 untuk tempoh 3 tahun. Apakah Mercedes tidak perlu penyelenggaraan langsung dalam tempoh tersebut? Walaupun tidak perlu langsunglah tukar minyak hitam sekalipun, kos Mercedes tersebut (RM245,000) tetap jauh lebih tinggi dari Perdana berserta dengan kos penyelenggaraan (RM150,000).

Malah, IB juga salah seorang pengguna Perdana. Purata perjalanan IB ialah 25 ribu km setahun. Selepas hampir 5 tahun kini, kos penyelenggaraan kereta IB tidak melebihi perbelanjaan Toh Chin Hwa selama 3 tahun. Walapun “gearbox” dah kena tukar!

Hujah kedua yang diguna oleh Ahmad Said ialah harga jualan balik (second hand) nanti. Persoalahnya ialah, sejak bila kerajaan negeri menjadi agen jual kereta terpakai. Apakah mesti kereta itu dijual selepas baru diguna?

Apakah sebelum ini kereta terpakai Exco benar-benar dijual mengikut harga pasaran? Apakah benar mereka yang telah mendapat manafaat sebelum ini benar-benar membayar dengan harga yang sebenar? Malah mereka turut mendapat nombor pendaftaran yang bernilai jika dibeli dari JPJ tanpa dikenakan sebarang “lebihan nilai” atas nombor tersebut.

Kalau Ahmad Said nak katakan Mercedes lebih selesa, maka itu bolehlah diterima hujahnya. Tetapi apakah perlu mereka berselesa ketika rakyat dibebankan dengan kenaikan harga barang keperluan serta jabatan dan agensi kerajaan disaran untuk berjimat cermat? Lagipun untuk perjalanan di sekitar kawasan ADUN mereka – tak sempat nak berselesapun – dekat sangat. Dan rakyat bukan nak tengok lagak ADUN dengan kereta mewah mereka. Dan bila perlu ke KL, mereka kerap menggunakan penerbangan.

Itulah yang IB katakan, pusing ikut manapun memang sukar untuk Ahmad Said menjustifikasi pembelian Mercedes bagi mengantikan Perdana.

Persoalannya mana pergi kereta yang Idris pakai dulu? Haji Hadi semasa menajadi MB dulu mengguna Mercedes lama – yang berumur lebih 5 tahun.

Sekian IB.

Haramkah Untuk Pemimpin PAS dan UMNO Bertemu? July 21, 2008

Posted by ibrahimbaba in akhbar, Islam, masalah sosial, Melayu, PAS, politik, UMNO.
Tags: , , , ,
4 comments

Akhir-akhir ini media heboh memaparkan berita pertemuan antara beberapa pemimpin PAS dan pemimpin UMNO. Terbaru laporan Pak Lah memperakui pertemuan tersebut.

Cara media membawa berita pertemuan-pertemuan yang dilaporkan telah banyak kali berlansung mengambarkan seolah-olah perjumpaan seperti itu adalah HARAM jika ianya berlaku. Maka digembar-gembor seolah-olah timbul pertelingkahan dalaman parti – pihak yang bersetuju dan pihak yang tidak bersetuju. Seolah-olah media diberi peranan untuk melaga-lagakan kepelbagaian pendapat dalam sesebuah parti atau di kalangan masyarakat.

Apa salahnya untuk para pemimpin parti bertemu dan berbincang beberapa perkara yang mempunyai kepentingan bersama dan bagi mana-mana yang boleh disepakati? Isu-isu kepentingan Melayu, memartabatkan kedudukan agama Islam, masalah-masalah sosial terutamanya di kalangan masyarakat Melayu baik di bandar mahu pun di pendalaman. Tidak bolehkan para pemimpin bangsa tanpa mengira batas parti untuk mereka duduk semeja berusaha untuk mencari penyelesaian agar bangsa dan agama Islam tidak menjadi asing di Tanah Air sendiri?

Kalaulah kita (atas kapasiti lain) boleh duduk semeja dalam membincang lain-lain hal, kenapa pula haram untuk mereka di dalam kapasiti sebagai perwakilan parti duduk semeja mencari kaedah penyelesaian kepada masalah bersama dan isu-isu kepentingan bersama.

IB ingin menyaran media agar tidak lagi berusaha melaga-lagakan masyarakat Melayu yang sudahpun berpecah tetapi menumpukan peranan untuk menyatukan sekurang-kurangnya atas perkara yang boleh disepakati.

Sekian, IB

Polis Pintas Bila Haluan Kereta Anwar Diubah – Bakri Zinin July 17, 2008

Posted by ibrahimbaba in Anwar, politik.
Tags: , , ,
3 comments

Laporan dari Berita Harian [17 Julai 2008] ini membuktikan kecekapan pasukan polis.

Pasukan khas bertopeng polis terpaksa memintas kenderaan Datuk Seri Anwar Ibrahim di Bukit Segambut di sini dan menahan Anwar ekoran tindakan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu mengubah haluan kenderaannya pada saat-saat tempoh yang diberi kepadanya untuk menyerah diri kepada polis pada pukul 2 petang ini hampir berakhir.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Mohd. Bakri Mohd. Zinin memberitahu, polis terpaksa membuat keputusan menahan Anwar di Bukit Segambut pada pukul 1 petang kerana polis mempunyai alasan kukuh bahawa beliau mahu mengingkari arahan hadir ke IPK sebelum pukul 2 petang ini.

“Apabila beliau tidak terus ke IPK tengah hari ini dari ibu pejabat BPR di Putrajaya, sebaliknya mengubah haluan kenderaan ke arah rumahnya, kami fikir memang beliau tidak mahu datang ke IPK,” kata Mohd. Bakri ketika dihubungi.

Mengapa IB berkata demikian? Jika benar bahawa polis menyerbu dan menahan Anwar ketika dalam perjalanan ke rumah hanya selepas mendapati kereta Anwar berubah haluan maka memang cekaplah polis kita.

Mengikut fahaman IB, pada asalnya polis mengira bahawa Anwar akan terus ke IPK KL selepas meninggalkan pejabat BPR Putrajaya. Jika begitu, maka pegawai-pegawai serta anggota mereka hanyalah perlu tunggu di IPK.

Jadi bila masakah mereka tahu Anwar mengubah haluan? Adakah Anwar sentiasa diekori? Sememangnya itulah agaknya kerja mereka.

Kedua, apabila mereka tahu bahawa Anwar menukar haluan, mereka dengan sekelip mata mengerakkan lebih 30 anggota (ada yang kata 50 orang) lengkap dengan pakaian “perang” sempat memintas kereta Anwar.

Sukar sekali untuk IB nak faham macam mana secepat itu, dikumpulkan anggota, sempat bertopeng, bersenjata lengkap, disediakan logistik kenderaan, mengejar kenderaan Anwar yang sudah tersasar dari IPK. Wah hebat sekali! Kalahlah lakonan Hollywood serta Bollywood kalau macam ini.

Kecuali segala ini sememangnya telah dirancang!

Sepatutnya, jika pun sudah tersasar dan sememangnya Anwar nak balik makan tengahari dulu ke, dan sehingga pukul 2 petang Anwar tidak kunjung tiba, apakah susahnya untuk polis ke rumahnya serta menangkapnya selepas tempoh masa yang diberi berakhir?

Bukan dulu [1998] rumah Anwar yang sedia terbuka boleh mereka pecahkan pintu untuk masuk. Itukan lebih hebat. Orang yang berkumpul di rumah Anwar beribu ramainya ketika itu. Boleh mereka tangkap tanpa sebarang masalah [kecuali mereka dah bayar balik ganti pintu itu atau belum?]

Cuma sayangnya dalam kecekapan sebegini, polis jika kerap “gagal” menyelesaikan kes-kes berprofil tinggi yang lain. Kegagalan mereka menimbulkan kesangsian kepada orang ramai. Kes pembunuhan Norita terbiar begitu sahaja. Kes pembunuhan Mustakizah, polis langsung tidak pun sentuh orang yang disebut-sebut sebagai suspek hingga beliau pun kini menuruti Mustakizah. Dan banyak lagilah kalau nak dikira kes-kes yang “terlepas” seperti ini!

Sekian, IB

Di Antara Jaminan Bakri Zinin Dengan Jaminan Rahim Nor July 17, 2008

Posted by ibrahimbaba in akhbar, Anwar.
Tags: , , , , ,
add a comment

Pagi ini kebanyakan akhbar melaporkan jaminan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Bakri Zinin bahawa Anwar ketika ini “selamat berada dalam tahanan pihak polis.”

Patutkah kita berasa lega dan boleh percaya dengan jaminan Bakri? Bila terbaca laporan seperti itu kini sudah menjadi agak sukar untuk kita percaya.

Kalau 10 tahun lalu, jaminan seperti itu juga IB tonton di kaca TV. Tetapi oleh orang yang berpangkat jauh lebih tinggi dari Bakri. Rahim Nor sendiri yang membuat kenyataan media pada masa itu.

Kita semua maklum bahawa Rahim Nor pada masa itu ialah Ketua Polis Negara. Empat bintang di bahunya. Ketua kepada semua anggota polis! Bakri baru 3 bintang!

Akhirnya terbongkar serta terbukti bahawa Rahim Nor sendirilah yang memukul Anwar hingga separuh mati serta menghalang Ramli Yusuff (yang “dipecat” jawatan baru-baru ini) untuk memanggil doktor.

Itulah yang orang putih sebut “he (Rahim Nor) lied through his teeth” atau boleh kita kata berbohong secara terang-terangan. Mungkin dia seorang yang sangat professional dalam segala tugasannya.

Namun kita merasa syukur Anwar tidak menerima layanan “mata lebam” seperti dulu walaupun kesakitan belakang akibat terpaksa tidur atas simen.

Sekian, IB

Al Jazeera – Anwar arrested on sex charges July 16, 2008

Posted by ibrahimbaba in Anwar, politik.
Tags: , , , ,
add a comment

Dipetik dari Al Jazeera

Malaysian police have arrested Anwar Ibrahim, the de facto opposition leader, less than an hour before a deadline for him to appear at police headquarters to answer allegations of sexual assault.

About a dozen policemen, some wearing balaclavas, cordoned off the road leading to Anwar’s house in Kuala Lumpur, stopped his car and then took him to police headquarters, Anwar’s lawyer said.

Police moved in to arrest Anwar early on Wednesday afternoon as he was returning home from the Anti-Corruption Agency office in Putrajaya, the country’s administrative capital.

A former male aide has accused Anwar of sodomising him –  a criminal offence in Malaysia which carries a sentence of up to 20 years in jail.

No reason was given for the police move, which came ahead of a deadline of 2pm on Wednesday for Anwar to voluntarily submit himself for questioning over the allegations.

Speaking to Al Jazeera, Syed Hamid Albar, Malaysia’s home affairs minister, said Anwar had “been arrested according to due process” and was not being treated differently from any other suspect.

“Now it’s up to the police and the prosecution side to decide the next course of action,” he said.

Anwar’s arrest is expected to deepen political divisions and tensions that have been running high in Malaysia since the governing coalition lost its parliamentary majority in the March general elections.

‘Not gentle’

Opposition legislators including Wan Azizah Wan Ismail, Anwar’s wife and leader of the opposition Keadilan party, had gathered outside police headquarters in anticipation of his arrest.

Wan Azizah said her husband, who is officially an advisor to Keadilan, called on her mobile phone shortly after being arrested.

“I feel apprehensive because my husband… is not that well,” she said.

“He has a bad back, he’s had surgery. And [during] the brief conversation he said they [the police] were not gentle.”

Earlier on Wednesday Anwar gave a statement to the corruption watchdog over reports he had lodged against the national police chief and the attorney-general.

“There is no basis for this whole fabrication and malicious attacks,” he said. “It is just a repeat of the 1998 script. You can see the pattern.”

Corruption complaint

Anwar claims the police chief and attorney-general had fabricated evidence in the investigation into his police detention in 1999, during which he was allegedly beaten up.

Speaking to reporters in Putrajaya before his arrest he said planned to give his “fullest cooperation” to police and would deliver himself voluntarily to police headquarters at the 2pm deadline.

Azmin Ali, vice-president of Keadilan, said the arrest was “certainly outrageous and very uncivilised” especially after Anwar had made an appointment with the police.

“This is not a criminal case but a political case,” he added.

In 1998 Anwar faced similar charges when he was accused of sodomising a male assistant.

The accusation led to his sacking from government posts of finance minister and deputy prime minister and an eventual jail sentence.

His conviction on sodomy charges was later overturned by Malaysia’s high court, but a related corruption conviction remains.

Anwar’s downfall sparked massive street protests for several weeks

The Age – Anwar arrested on sodomy charge July 16, 2008

Posted by ibrahimbaba in Anwar, politik.
Tags: , ,
1 comment so far

Dipetik dari The Age (Australia)

Mr Anwar Ibrahim speaks to the media before his arrest today.Mr Anwar Ibrahim speaks to the media before his arrest today.

Malaysian opposition figure Anwar Ibrahim has again been arrested for sodomy, setting the stage for political upheaval as his opposition party gains ground on the Government.

The arrest is a repeat of scenes a decade ago when the former deputy prime minister was arrested on sodomy and corruption charges after leading protests against then prime minister Mahathir Mohamad.

The Government denied the sodomy allegation was a political conspiracy.

“The purpose of the investigations is not to fix someone but is to really help him clear his name,” Domestic Trade Minister Shahrir Samad said.

Mr Anwar’s lawyer said the opposition leader had agreed to meet police at a pre-arranged time over a sodomy complaint lodged by a former aide, but the arrest came about an hour before that.

“They say he was arrested under Section 377 of the Penal Code (sodomy),” Sankara Nair said. “He was arrested as a suspect in the case.”

“There was a lot of fear and intimidation. It’s absolutely unnecessary.”

Mr Nair said police could detain Mr Anwar for up to 24 hours, after which they would have to obtain a remand order from the court to allow further detention for up to 14 days without charging him.

Mr Anwar is leading a charge by the opposition to seize power by September.

The authorities sealed roads to the police headquarters where Mr Anwar was taken, while a water cannon was on standby and a helicopter circled overhead, as authorities braced for a possible repeat of 1998 protests when Mr Anwar’s arrest brought tens of thousands to the streets.

“Don’t provoke the people … why are police trying to test the people’s patience?” Azmin Ali, a leader of Mr Anwar’s People Justice Party, said.

“I am giving a very strong reminder to the police, don’t provoke us.”

Mr Anwar’s supporters have cast the sodomy allegation as an attempt by Premier Abdullah Ahmad Badawi’s Government to prevent the Opposition from gaining ground.

Federal criminal investigation chief Bakri Zinin confirmed that Mr Anwar had been arrested but declined to elaborate. Mr Anwar was sacked as deputy prime minister in 1998 and later jailed for corruption and sodomy after leading street protests against then premier Mahathir Mohamad’s government during the Asian financial crisis.

The supreme court overturned the sodomy conviction six years later.

Mr Anwar today appealed for his supporters to remain calm if he was arrested.

“I appeal to them to exercise patience and let us deal with this according to standard procedures,” he said.

“We will challenge on every ground.”

Abdullah’s Barisan Nasional coalition is still trying to recover from a disastrous showing in a March general election, when it lost its two-thirds parliamentary majority and ceded five states to the opposition.

REUTERS

BBC – Malaysia’s Anwar Ibrahim arrested July 16, 2008

Posted by ibrahimbaba in Anwar, politik.
Tags: , , ,
add a comment

Laporan dari BBC

Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim has been arrested over allegations of sodomy, police and his lawyer say.

Armed police surrounded his car early on Wednesday and took him into custody, his lawyer said.

The move came shortly before Mr Anwar was due to given a statement to police over the claims made against him.

The former deputy prime minister denies the allegations, which he says are aimed at ending his political comeback.

The move is likely to exacerbate the political tensions that have emerged since the opposition’s unprecedented gains in the general election of March 2008.

Armed police

Anwar Ibrahim

Mr Anwar has been in a tense stand-off with police since a former male aide accused him of sodomy two weeks ago.

Sodomy is punishable by 20 years’ imprisonment in Muslim-majority Malaysia.

The 60 year-old opposition leader had been scheduled to report to police on Wednesday to be interviewed over the allegations.

But an hour before the meeting, armed police wearing balaclavas took him into custody outside the gates of his home, his lawyer said.

“The manner in which they surrounded our vehicle, it put a lot of fear and intimidation into us,” Sankara Nair said.

Deputy National Police chief Ismail Omar said Mr Anwar was now being questioned at police headquarters.

“We have to record his statement to complete our investigations,” he told the French news agency AFP. “Once the facts are in we can make a decision.”

Police can detain the opposition leader for 24 hours, after which they must apply for a court order for further detention.

Malaysian riot police

Police used tear gas and water cannon against Mr Anwar’s supporters in 1998

Political challenge

Mr Anwar’s arrest will be seen as provocative by Malaysian opposition groups.

When he was arrested on similar charges 10 years ago, his supporters staged large demonstrations.

A BBC correspondent in Kuala Lumpur, Robin Brant, says it is almost certain that the same thing will happen again now.

The allegations come only weeks after Mr Anwar said he was in a position to launch a challenge to the ruling coalition, with the help of government defectors.

The opposition leader made his claim at a time when Prime Minister Abdullah Badawi is already under intense pressure to resign over poor election results and high fuel prices.

Mr Abdullah has said he will leave office in 2010, defying pressure to step down this December.