jump to navigation

Keberanian dan Ketegasan Erdogan – PM Turkey January 30, 2009

Posted by ibrahimbaba in Uncategorized.
trackback

Kebanyakkan akhbar melaporkan keberanian Recep Tayyip Erdogan ketika di atas pentas bersama Presiden Israel Shimon Peres.  Erdogan dengan lantang menyuarakan sokongannya terhadap rakyat Gaza yang dibunuh oleh Yahudi. Erdogan akhirnya meninggalkan pentas kerana ketidakadilan moderator majlis yang berpihak kepada Peres dengan memberi masa lebih kepada pemimpin Yahudi itu.

Dalam pada Turkey mempunyai hubungan diplomatik denga Israel Erdogan lantang dan berani menyuarakan pendiriannya membantah kekejaman Yahudi. Namun, pemimpin negara Islam lain [walaupun tidak mempunyai sebarang hubungan diplomatik] hanya sekadar bermesyuarat tetapi tunduk terhadap tekanan yang dikenakan ke atas mereka.

Baca lanjut di sini:

Turkish PM Erdoğan storms out of heated Mideast debate: http://todayszaman.com/tz-web/detaylar.do?load=detay&link=165508

PM Erdogan: I Will Never Come To Davos: http://www.huliq.com/1/76900/pm-erdoghan-i-will-never-come-davos

Turkish PM walks off stage over Gaza:  http://news.yahoo.com/s/ap/20090129/ap_on_bi_ge/davos_forum

Turkey’s Erdogan storms out of Davos over Gaza debate: http://www.worldbulletin.net/news_detail.php?id=35798

Dan turut disiarkan oleh beberapa akhbar tempatan.

Sekian, IB

Advertisements

Comments»

1. anakmelayujati - February 1, 2009

Pemimpin Islam seluruh dunia hendaklah kembali kepada Al-Quran, muasabah dirilah kita semua bahawa Israil itu perangai, sifat, perlakuan sememangnya mereka bencikan umat Nabi Muhammad. Israil dikelilingi Negara Arab: Jordan, Egypt, Saudi Arabia, Syria, Lebanon, dll dan diberikan kekayaan hasil Bumi (Minyak) oleh Allah, kenapa nak jadi talibarut Israil dan Amerika dan biarkan saudara seagama kita Plastin disembelih. Pemimpin bukan Arab, PM Malaysia umpamanya bercakaplah bila berjumpa dengan pemimpin pemimpin arab tentang Jihat menentang Kafir Israil, putuskan sebarang perhubungan politik dengan zionis terkutuk. Ini tidak, PM kita bila bertemu dengan pemimpin Arab cuma bincang tentang kehudupan dunia (peluang kerjasama ekonomi). PM Mesir, bantulah jiran Mu, permudahkanlah kemasukan bantuan dan sebagainya ke Gaza, kenapa hendak disekat sekat dan diperlambatkan. Hai Hosni bilakah kamu nak digulingkan?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: