jump to navigation

Awie (Wings) Hina Islam April 20, 2009

Posted by ibrahimbaba in Anti-Islam, Islam, masalah sosial, Melayu.
Tags: , , , ,
trackback

Malam tadi dalam rancangan Mentor TV3, Awie dikatakan menghina Islam dengan mengeluar kata-kata bahawa penyanyi Rock adalah ahli syurga.

Oleh kerana IB tidak menonton sendiri dan hanya sekadar menerima panggilan telefon seorang rakan yang menonton, IB tidak dapat dengan pasti apa yang diperkatakan oleh Awie. Namun, jika benar apa yang disebut oleh Awie disiarkan oleh TV3, maka pihak yang bertanggung jawab wajar mengambil tindakan.

TV3 pula sepatutnya menapis agar kata-kata seperti itu tidak keluar dan disiar kepada penonton. IB tidak pasti samada itu rancangan ‘live” atau yang dirakamkan. Kalau ianya suatu rakaman, maka sudah pasti TV3 mampu untuk “censor” jika mereka mahu. Melepaskannya tanpa dicensor menunjukkan TV3 tidak prihatin sensitiviti hukum-hakam Islam.

Sekian, IB

Comments»

1. Ijan - April 20, 2009

Salam untuk penulis,

Bagi saya apa yang dikatakan oleh Awie WINGS tu seumpama mengajar sahaja. Ayatnya simple sahaja. “Keluarkan suara secara jujur bukan dibuat2”. Kebanyakan vokalis rock mengeluarkan suara rock mereka secara jujur bukannya melalui tonasi suara secara dibuat-buat. Tak semua penyanyi boleh “rock”kan suara mereka. Itu yang jadi meneran semacam.

Sebab Awie WINGS berkata begitu untuk memberitahu yang kita perlu jujur. Salah satu “kriteria” untuk kearah kebaikan ialah jujur dan secara sarcastic kita perlu tau penyanyi rock mengeluarkan suara mereka secara original bukan cara dibuat2. Itu sahaja. Bukannya menghina Islam. Janganlah saudara terlalu sensitif dgn isu ini.

Islam itu mudah. Janganlah kita menyukarkannya.

Terima kasih

ashraf - May 7, 2011

jangan merepek lah beb….kalau betul dia cakap gitu, tak patut lah…Islam tu memang mudah, kenapa kau yang putar-belit kan? pegi semak hukum muzik betul2…

2. sam1430 - April 20, 2009

Sedih tengok artis2 di Malaysia sekarang.Baru lagi kontroversi Nabil tempohari,hari ni cerita lain pulak.Jelas pegangan Islam tiada langsung, dan lebih mendukacitakan kenyataan2 yang keluar dari mulut masing2 (artis2 ini) lebih mendedahkan kejahilan dan kebodohan mereka. Rata2 mereka (artis2) di Malaysia,pendidikan akademik memang rendah dan diburukkan lagi,pendidikan Islam terus diabaikan.Kita boleh bayangkan kesannya kepada masyarakat,terutamanya golongan remaja jika perkara2 begini dibiarkan berlarutan tanpa sebarang tindakan.Bagi pihak kita sendiri (yg sedar dan prihatin) terutama ibu bapa,jadikan ini sebagai peringatan dan panduan untuk berbuat sesuatu terutamanya anak2 kita sendiri Jangan dibiarkan racun2 begini meresap dlm pemikiran anak2 kita.

3. kucing jantan - April 20, 2009

muka macam taik kucing

4. semilang - April 21, 2009

saya rasa dia bukan nak menghina tapi beliau yakin bahawa dengan sifat jujur itu boleh melayakkan seseorang itu ke syurga.. saya rasa dalam konteks dia cakap tu pun refer pada rockers dalam kalangan islam ler..
.. n jujur…. dia letakkan kejujuran sebagai nilai utama utk masuk syurga… jujur dgn tuhan, jujur ngan kengkawan…jujur ngan isteri….

5. mAmat - April 21, 2009

bukan ROCK yang membuat kita
dapat masuk ke syurga……….

ashraf - May 7, 2011

rock confirm neraka jahannam!!

udin - May 11, 2011

stupid statement la lu kasi

6. kutumala - April 22, 2009

masalahnya yang bukan ahli bercakap bab ugama, nilah padahnya.Kalau nak buat kenyataan biarlah berhati-hati.Itu sebab kita kena selalu pergi ke surau atau kemasjid dengar kuliah yang yang diajar oleh guru -guru ugama yang pandai dalam bidang ugama.

7. wan - January 22, 2010

hahaha..ustaz awie nak ckp psal islam ker..ptuii

8. DKK - September 10, 2010

baba?? apa itu baba ali baba kot? hahhhahaha
elo kawan kita sembah kepada TUHAN sahaja dan bkn pada buku2 atau nabi2 atau bangunan…..Hanya TUHAN . Jadi buat apa kecoh kalau di ogang bakar Buku atau bangunan …..asalkan kita tak buat sama cam mereka.

9. Naga Sulong - September 13, 2010

korang dok ktuk2 pn dosa korg yg berlipat ganda..biasalah manusia sentiasa lakukan kesilapan..jgn mghukum seseorg bila mrk lakukan ksilapn,,cermin diri anda adakh anda tlalu kudus untk menghukum org lain..chow///

10. usop jelai - November 24, 2010

yg mengomen pandai berkata dalam ayat taipan.. cube lah berkata live jika dah perfect sangat.. x payah nak tunjuk2 alim tp yg sebenarnya hanya ayat semata2. lebih banyak komen yg berunsur sakit hati, cemburu dan yg sewaktu denganya. berilah pandang yg baik dan ikhlas untuk sama2 kita pelajari.. jangan nilai orang dr watak. nilai kan dr niat penyampaian..

11. imi - January 8, 2011

si awie ni terlepas cakap aja tu..saya rasa bukan niat dia pun..tapi itu adalah satu pengajaran pd dia supaya bila bercakap tu hati2 la sikit.surga neraka ni bukan boleh buat main2.

ashraf - May 7, 2011

jelas awie ni bengap!!

12. naz - February 15, 2011

Awie.. bertaubatlah, kembali la ke jalan yang benar.

13. sufi - April 11, 2011

org cina pon ahli syurga!!!

14. mohadar77 - July 11, 2011

Naga Sulong , Usop gua respect lu punya coment.
Apa kuasa yang kita ada untuk menghukum?
Kalau masih boleh nampak diri korang dalam cermin, jangan pandai pandai nak hukum orang lain? Takut takut nanti korang pulak nanti dihukum..

When I die I will go to heaven because I spent my life in HELL!!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: