jump to navigation

Siapa Benar? PPSMI Berjaya Atau Gagal? July 13, 2009

Posted by ibrahimbaba in Kerajaan, Ketelusan, Melayu.
Tags: , , , , , , ,
trackback

Ini yang diucapkan oleh Hishammuddin Tun Hussein Menteri Pelajaran pada ketika itu:

dipetik dari Laman Web Rasmi Bahagian Pembangunan Kurikulum http://www.moe.gov.my/bpk/

Keputusan di bawah PPSMI memuaskan

Keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di bawah sistem Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) yang pertama kali diperkenalkan pada tahun ini, adalah memuaskan walaupun terdapat penurunan pelajar yang mendapat 5A.

Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, ia jelas membuktikan dasar PPSMI yang diperkenalkan sejak enam tahun lalu, tidak menjejaskan prestasi para pelajar.

Ini yang diperkatakan oleh Menteri Pelajaran sekarang apabila memutuskan untuk mansuhkan PPSMI:

Muhyiddin berkata terdapat peningkatan pelajar di negara ini sebelum PPSMI dilaksanakan apabila mereka berjaya menjadi graduan dan profesional terutama dalam bidang perubatan serta kejuruteraan, bagaimanapun selepas PPSMI diperkenalkan majoriti pelajar tidak berupaya.

Trend kejatuhan kedudukan negara yang menjunam ke ranking ke-20 berbanding 10 sebelum ini bagi bidang Matematik dan ranking ke-21 berbanding 20 dalam Sains amat membimbangkan, katanya.

Wang sudah berbillion ringgit dihabiskan. PPSMI dilaksanakan dengan tergesa-gesa. Dari awal sudah nampak kegagalannya. Hanya mereka yang berkepentingan sahaja yang tetap mengangkat benang yang basah.

Dan merujuk kepada tulisan IB sebelum ini  Bolehkah PPSMI Dimansuhkan? – ternyata dengan jelas pemansuhan PPSMI tidak dibuat begitu sahaja. Ada projek dan dana yang telah pun diperuntukan untuknya.

Mereka tidak akan membuat sesuatu keputusan jika tidak tersedia mereka yang yang memegang dulang menadah untuk mengambil kesempatan atas setiap keputusan yang dibuat oleh kalangan mereka sendiri juga.

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Kerajaan memperuntukkan hampir RM5 bilion bagi mengukuhkan pengajaran dan pembelajaran Bahasa Inggeris di sekolah, kata Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi.

Sekian, IB

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: