jump to navigation

Penyokong dari Masjik Jamek terperangkap di jalan Masjid India August 1, 2009

Posted by ibrahimbaba in Uncategorized.
trackback

KUALA LUMPUR, 1 Ogos – Beribu-ribu terperangkap di Jalan Masjid India apabil polis mengepung laluan menuju ke Sogo. Mereka penyokong Mansuh ISA yang bergerak dari Masjid Jamek selepas usai menunaikan solat fardu Zuhor jam 2 petang tadi.

Menurut Yang Dipertua PAS Batu, Ishak Surin yang terperangkap di sana, kumpulan penyokong tidak boleh bergerak dan beberapa orang terus di tahan.

Kumpulan tersebut mengambil jalan menuju Masjid India apabila FRU melepaskan gas pemedih mata di pintu utama keluar dari Masjid Jamek. Laungan takbir terus bertalu-talu mengiringi perarak tersebut.

Sementara itu, di luar komplek membeli belah, beberapa penggerak utama Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) ditahan dalam percubaan mereka berhimpun sebelum berarak ke Istana Negara mulai jam 2 petang.

Antara yang ditahan termasuklah Ahli Jawatankuasa GMI merangkap Pengerusi Sokongan Keluarga ISA, Norlaila Othman, dan Bendahari GMI, Narshita Mohd Nor. Meraka ditahan bersama pemimpin Pengerusi Lajnah Penerangan Dewan Muslimat PAS Pusat, Aiman Athirah al-Jundi.

Sebuah trak digunakan mengangkut mereka dari kompleks membeli-belah itu menuju suatu tempat yang tidak dapat dipastikan.

Sehingga kini, menurut polis Kuala Lumpur, kira-kira 200 penyokong himpunan MANSUH ISA sudah ditahan di beberapa tempat di tengah bandar dalam percubaan menganjurkan demonstrasi besar-besaran membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) hari ini.

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: