jump to navigation

Kilang bihun dekat kandang babi September 7, 2009

Posted by ibrahimbaba in Uncategorized.
trackback

Kalau nak diambil tindakan banyak ruang yang ada. Kalau hendak seribu daya.

****************************

Kedudukan tak sampai 100 meter, tahap kebersihan diragui pengguna Islam

TASEK GELUGOR: Tidak sensitif dengan keperluan pengguna Islam, sebuah kilang bihun dan laksa di Kampung Selamat di sini, beroperasi tidak sampai 100 meter dari kandang babi, sekali gus diragui tahap kebersihannya.

Kilang yang mengeluarkan produk yang turut popular di kalangan umat Islam di negeri ini, jelas gagal mematuhi garis panduan halal ditetapkan pihak berkuasa agama.

Mengikut Manual Prosedur Kerja Dalam Persijilan Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), sebuah premis atau kilang memproses makanan hendaklah berada sekurang-kurangnya lima kilometer (km) dari pusat ternakan terutama kandang babi.

Tinjauan Berita Harian ke kawasan kilang berkenaan mendapati keadaan sekelilingnya kotor dan dicemari bau busuk, dipercayai berpunca dari kandang babi berdekatan.

Longkang berhampiran kilang itu juga kotor dengan air berwarna kehijauan yang menjijikkan, sekali gus menunjukkan pengusaha kilang mengabaikan aspek kebersihan walaupun mengeluarkan produk makanan.

Longkang juga didapati tidak berfungsi dengan sempurna dan turut menyumbang kepada bau busuk di kawasan berkenaan.

Apa yang memeranjatkan, premis yang sudah beberapa kali diperiksa pihak berkuasa seperti Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP); Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dan Kementerian Kesihatan, tetap dibenarkan beroperasi dengan alasan produk mereka tidak memaparkan logo halal.

Sebaliknya, mereka hanya didenda oleh Kementerian Kesihatan berikutan kebersihan di premis berkenaan yang kurang memuaskan.

Berita Harian yang menghubungi kilang berkenaan diberitahu oleh kakitangannya bahawa produk dikeluarkan mereka adalah halal serta mendapat sambutan dari kalangan pengguna Islam.

Produk berkenaan terutama bihun dan laksa menggunakan beberapa cap yang memaparkan sayur-sayuran, haiwan dan masjid.

Tinjauan ke beberapa kedai runcit sekitar negeri ini mendapati produk yang tidak diiktiraf sebagai halal itu dijual bersama barangan yang mempamerkan logo halal dan ini jelas mengelirukan, terutama umat Islam.

Malah, bungkusan laksa yang memaparkan imej masjid seolah-olah ingin menunjukkan bahawa produk itu adalah halal.

Peniaga yang ditemui berkata, pihaknya menerima bekalan bihun serta laksa daripada kilang berkenaan kerana yakin ia halal berikutan tiada kandungan yang meragukan mereka.

Bagaimanapun, ada juga peniaga yang tidak mengambil bekalan berkenaan kerana sudah dilarang selepas serbuan dilakukan oleh pihak berkuasa beberapa tahun lalu.

Penolong Pengarah Bahagian Penyelidikan JHEAIPP, Faizal Ibrahim, berkata pihaknya memandang serius perkara berkaitan halal atau haram kerana ia menjadi tuntutan Islam supaya umatnya hanya menikmati makanan halal.

“Kami pernah membuat pemeriksaan di kilang di Kampung Selamat selepas menerima aduan, bagaimanapun, kami tidak boleh berbuat apa-apa kerana mereka tidak memaparkan logo halal pada bungkusan produknya.

“Pengguna harus bijak ketika memilih barangan makanan, sekiranya ada perasaan syak wasangka dan ketiadaan logo halal diluluskan pihak berkuasa, jangan beli makanan itu,” katanya.

dipetik dari Beritaharianonline

Advertisements

Comments»

1. Dato Shaik Daud Ismail - September 7, 2009

Jangan pandang serious saja lapurkan kepada Jakim atau man-mana pihak yang berkenaan.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: