jump to navigation

Nazir masjid degil akan dipecat November 12, 2009

Posted by ibrahimbaba in Islam, Ketelusan, PAS.
trackback

Petikan dari Kosmo ini sekurang-kurangnya menunjukkan Hassan Ali ingin menegaskan kepada para penyokong PAS agar akur dengan undang-undang dan peraturan yang ditetapkan. Kita semua tahu kini AJK masjid dikuasai oleh PAS awal tahun ini.

HASAN


********************

SHAH ALAM – Nazir atau setiausaha masjid dan surau di seluruh negeri Selangor yang didapati masih mengundang penceramah tanpa tauliah daripada pihak berkuasa agama akan dilucutkan jawatan mereka.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Dr. Hasan Mohamed Ali berkata, tindakan tegas itu akan diambil terhadap mereka yang ingkar dengan arahan kerajaan negeri.

Menurut beliau, ini kerana ada segelintir nazir atau pentadbir masjid dan surau yang membenarkan individu tertentu menyampaikan ceramah serta khutbah tanpa tauliah meskipun menyedari tindakan tersebut adalah dilarang.

“Kita telah memanggil nazir masjid serta setiausaha surau yang didapati menjemput penceramah tidak bertauliah ini dan kita telah beri nasihat kepada mereka.

“Sekiranya kesalahan itu terus dilakukan, kita akan beri amaran dan seterusnya mengkaji semula jawatan mereka sama ada boleh diteruskan atau tidak,” katanya pada Sidang Dewan Negeri Selangor di sini semalam.

Beliau berkata demikian semasa menjawab soalan Ismail Sani (BN – Dusun Tua) mengenai tindakan kerajaan negeri terhadap larangan individu yang tidak mempunyai tauliah membaca khutbah di masjid dan surau di Selangor.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: