jump to navigation

Mengapa Asri Tidak mengaku Bersalah? November 19, 2009

Posted by ibrahimbaba in Uncategorized.
trackback

dipetik dari http://korban-demokrasi.blogspot.com/

Dalam kes di Mahkamah Syariah hari ini, Asri telah dituduh mengajar Agama tanpa bertauliah. Umum mengetahui dan Asri sememangnya juga mengakui bahawa beliau tidak memiliki tauliah dan tidak pernah memohon untuk mendapatkan tauliah untuk mengajar Agama. Kita dapat baca pengakuannya ini berkali-kali. Bahkan beliau bersungguh-sungguh pula cuba menjustifikasi bahawa tauliah adalah suatu yang usang dari peninggalan penjajah.

Yang pastinya di malam beliau ditangkap itu beliau sememangnya mengajar Agama dan bukannya mengajar lain-lain subjek seperti politik, geografi, sains atau matematik. Kemudiannya beliau juga bersetuju bahawa beliau tidak memiliki tauliah di ketika penangkapan itu.

 

Persoalannya, mengapa pula Asri tidak mahu mengaku salah sedangkan sememangnya beliau telahpun bersalah kerana tidak memiliki tauliah. Mengapakah perlu berbelit-belit sehingga tidak mahu mengaku bersalah.

Pokok persoalan ialah TIDAK MEMILIKI TAULIAH, dan bukannya AJARAN WAHHABI yang dibawa oleh beliau.

Soal keusangan sistem tauliah atau kezalimannya adalah hal yang lain. Itu Asri kenalah perjuangkannya di medan yang lain.

Asri mesti bersikap jujur kerana itu mencerminkan integriti beliau sebagai seorang yang mengaku-ngaku diri sebagai Ulama walaupun tidak diiktiraf oleh ramai Ulama. Ramai artis, peniaga dan lain-lainnya yang mengiktiraf Asri sebagai ulama. Adakah ulama jenis ini yang mahu diiktiraf oleh orang-orang yang sewaktu dengannya ?. Ulama tidak boleh menipu atau tidak mengaku bersalah bila dia tahu bahawa dia telah bersalah.

 

Contohilah sikap para Ulama-Ulama yang jujur dan ikhlas jika Asri benar-benar mahu supaya dia diiktiraf sebagai Ulama. Jangan jadi seperti peribahasa, “Bapa Borek, Anak Rintik”. Jika Asri tidak jujur sebegini bagaimanakah pula Asri boleh diharap untuk berlaku jujur dalam mentransmisikan ajaran Agama kepada pengikut-pengikutnya. Imej Asri sudah tercalar.

Jika salah mengaku saja kesalahan kita. Masalah Ajaran Wahhabi kita bertarung di medan yang lain. Sikap Asri ini telah menghilangkan integriti beliau secara beliau tidak sedari. Asri kena takut kepada Allah subhana-hu-wata’ala kerana telah bersumpah menipu kerana tidak mengaku bersalah.

Bagi mereka yang mengiktiraf Asri sebagai ulama tidakkah anda telah merasa seperti seorang hipokrit kerana menyokong penipu yang tidak mahu mengaku bersalah bila dia membuat kesalahan ?. Anda mahu mengikut dia ke mana ?. Tidak malukah anda kerana bersekongkol dengan penipu ?. Atau, adakah anda juga sama dengan Asri ?.

Firman Allah subhana-hu-wata’ala, maksudnya;

“Di antara manusia ada orang yang membantah tentang Allah tanpa ilmu pengetahuan dan mengikuti setiap syaitan yang sangat jahat, (3) yang telah ditetapkan terhadap syaitan itu, bahwa barangsiapa yang berkawan dengan dia, tentu dia akan menyesatkannya, dan membawanya ke azab neraka. (4)”

(Surah Al-Hajj)

WALHAMDULILLAHI-RABBIL-‘ALAMIIN

TokPakir

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: