jump to navigation

Harakah Perlu Imbangi Laporan Penangkapan MAZA November 23, 2009

Posted by ibrahimbaba in Uncategorized.
trackback

Ini dipetik dari Harakahdaily:

Tidak semua orang bersetuju dengan Dr. Asri dan tidak semua orang juga bersetuju dengan cara Dr. Asri ditahan. Di dalam PAS sendiri, tidak semua orang suka dengan pendekatan Dr. Asri yang agak “pro-wahabi” (walaupun beliau bermati-matian tidak mengaku sebagai pengikut Wahabi)

Lagi ulasan berita Dr Asri

Ahmad Mahir
Saudara Editor,

Saya telah memerhatikan kes berita penangkapan Dr. Asri bagi kesalahan mengajar Agama Islam di negeri Selangor oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) yang disiarkan oleh HarakahDaily sejak dari hari pertama kes lagi.

Apa yang saya perhatikan, HarakahDaily dilihat mengambil “side” dengan hanya mengeluarkan berita-berita yang berunsurkan sokongan kepada Dr. Asri secara tidak langsung, dan terus meminggirkan berita-berita yang tidak berunsurkan sokongan kepada Dr. Asri.

Seperti contoh, Harakah Daily menyiarkan berita
” Mufti Kedah sifatkan cara penahanan Dr. Asri tidak sesuai”.

Sebelum-sebelum ini, Harakah Daily juga menyiarkan berita-berita seperti yang memberi liputan berat sebelah dengan tajuk berita seperti:

“Tangkap Dr Asri, Pengarah Jais perlu profesional”

“Nik Aziz dukacita penangkapan Dr Asri”

“Tangkapan Dr Asri, Jais tidak Profesional”

“Dr Asri cabar peguam syarie, Nakhaie buktikan tuduhan”

Tapi dimana berita seperti berikut pula?

“Mufti Pahang sokong tindakan Jais”  – http://www.sinarharian.com.my/com/content/story5569563.asp
“Memahami Isu Penangkapan Dr Asri” – http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1108&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_05.htm

“Bekas Mufti Mungkir Janji” – http://peguamsyarie.org/?p=1251

“Asri wajar ditahan, tidak ikut undang-undang” – http://www.sinarharian.com.my/com/content/story5570667.asp <—- ini dikomen oleh Mufti Perak sendiri

“Sultan tegas isu tauliah ceramah” – http://www.sinarharian.com.my/com/content/story5574986.asp

“Isu Dr Asri PGSM Pertahan Memorandum” – http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2009/11/6/mstar_berita/20091106165334&sec=mstar_berita

Harakah Daily sepatutnya membuktikan profesionalisme sebagai media alternatif yang sebelum ini banyak melaungkan konsep kebebasan media dan keadilan.

Adakah Harakah Daily sudah lupa itu semua? Adakah Harakah Daily sudah mula mengikut jejak langkah Utusan Malaysia dengan banyak memberikan liputan terpilih dan mengambil “side”?

Tidak semua orang bersetuju dengan Dr. Asri dan tidak semua orang juga bersetuju dengan cara Dr. Asri ditahan. Di dalam PAS sendiri, tidak semua orang suka dengan pendekatan Dr. Asri yang agak “pro-wahabi” (walaupun beliau bermati-matian tidak mengaku sebagai pengikut Wahabi).

Jadi saya menyarankan Harakah Daily supaya memberikan liputan media yang adil dan tidak berat sebelah menyokong mana-mana pihak bagi kepentingan politik.

Terima Kasih

Ahmad Mahir

Advertisements

Comments»

1. MediaMaster - November 23, 2009

Biasalah saudara, pro atau contra adalah fitrah manusiawi. Maka manusia boleh menilai, memilih, menyokong, membangkang…. Manusia ada pendapat masing2. Namun yg benar akan tetap benar, yg unggul akan tetap unggul, yg salah akan terserlah… Inilah warna-warni informasi


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: