jump to navigation

Angkuhnya Manusia Bernama Asri Zainal Abidin December 30, 2009

Posted by ibrahimbaba in Islam.
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Memang benar angkuhnya!

Mana-mana pihak atau agensi dan sesiapa juga yang tidak sehaluan atau yang dia rasakan menentangnya, dia akan memperleceh dan merendah-rendahkan agensi atau seseorang itu.

Sikap angkuh dan sombong melampaunya bukan suatu yang baru. Bagi sesiapa yang pernah menonton ceramahnya dalam Youtube atau mana-mana rakaman – pasti telahpun banyak yang dapat mengesahkannya. Itulah angkuhnya manusia yang bernama Dr. Mohd Asri Zainal Abidin @ Abdul Talib (MAZA) [komen lencongan sikit … pelik sikitlah Abdul kepada Talib … hmmm]

Contoh terbaru ialah berikut (yang dipetik dari tulisan terbarunya semalam – tak payahlah IB tambah “hits” dia dengan meletakkan pautannya [lagi tambah act dia]):

Pihak RTM 1, pula semalam (28 Disember 2009) menyiarkan siaran langsung Hj. Uthman Muhammady dan seorang penceramah yang tidak dikenali membuat tafsiran yang salah terhadap perbezaan pendapat dan usaha pembaharuan.

Ustaz Muhammad `Uthman El-Muhammady hanya dipanggil dengan Hj. Uthman Muhammady! Saya serahkan kepada pembaca menilainya. Begitulah dalam banyak petikan ceramahnya yang lain … termasuk apa yang dipanggilnya kepada Sheikh Jaafar Al-Barzanji – ada rakaman Youtube tu.

Kepada panelis kedua, Prof. Madya Dr. Fakhruddin Mukti, disebut oleh Dr. Asri hanya sebagai seorang “penceramah yang tidak dikenali“. Dia nak kata dia lebih dikenali … ikut dialah. Nama Dr. Fakhrudin terpampang di skrin TV. Dr. Fakhruddin seorang Profesor Madya. Dr. Asri tu sekadar pensyarah kanan je! Jangan duk act lah! Perbezaan antara seorang PM dengan setakat pensyarah kanan adalah kayu pengukur kesarjanaan. Yang mencari populariti dengan berbangga dengan hits di blog, muka disiar oleh akhbar, puak Islam Liberal memberi sokongan, Mahathir suka, telefon Marina Mahathir bila kena tangkap …. dan panjang lagilah … itu bukannya kayu pengukur kesarjanaan.

Dr. Asri (MAZA) dalam banyak tulisannya telah melacurkan kesarjanaan yang dia sendiri selalu berbangga dengannya. Dia selalu tidak jujur dalam penyampaian maklumatnya, kerap sengaja diputarbelitkan fakta, pick-and-choose mana yang dia rasa membantunya dan menyorok sesetengah fakta lain … apakah itu nilai kesarjanaan yang dicari dan diwarwarkannya? Bacalah salah satu sanggahan Dr. Asmadi: Ulasan Terhadap Artikel Dr. MAZA: Salah Guna Nama Ijmak.

Kalau RTM tak jemput dia jangan terus “kecewa kerana ada saluran media yang tidak bersikap positif“. Yang hang duk bayar kat Astro untuk siar kisah perahu hang tu? Yang Majalah-i tu penuh dengan tulisan-tulisan menentang arus perdana – hang kata “memberikan laporan yang positif dan adil“. Kerana ikut hang, hang OK. Tak siar muka hang, hang kata tak positif … apalah!

Kalau orang Teganu, MAZA ni bunyinya semacam “majal” seperti sial majal. Agaknya bunyi itu mengambarkannya … boleh kita katakan begitu?

Mereka yang sealiran dengan dia ni sememangnya begitu. Kadang-kadang tu, bila kita tengok muka mereka ni nampak macam dia orang “gong”lah … kata orang Teganu. Tengok sajalah bagaimana kebiadaban Dr. Fauzi Deraman dalam rakaman Al-Kuliyyah (yang Asri marah sangat tak disiar secara langsung – lihat nota tambahan di bawah). Dengarlah gelak ketawa penonton yang sealiran dengannya – siap ada yang tepuk tangan. Tak pe … tu bukan bidaah.

Sekian, IB

… bagi mereka yang mengikuti penulisan IB, kali ini gaya penulisan dan bahasa yang IB guna agak berbeza sikit … sebab geramlah!

Nota tambahan:

Ini yang IB telah tulis sebelum ini berhubung siaran rakaman Al-Kulliyyah:

Pasal rakaman ini, apa yang IB dengar, ianya mungkin tidak akan disiarkan kerana “orang-orang tertentu” merasakan rakaman ini tidak menyebelahi mereka. Malah asalnya “mereka” hendak siarkan secara langsung kerana dirasakan mereka bakal dapat “pukul” Ustaz Uthman secara “live” dengan dua orang tokoh mereka. Allah Maha Bijaksana dalam perancanganNya.

[dipetik dari komen IB kepada artikel Kebiadaban Spiritual]

Comments»

1. IDRIS Abdul Rauf - December 30, 2009

Tengok pada ayer mukanya pun sudah boleh di baca jenis characternya- sombong dan angkuh.

2. zul - December 31, 2009

Tengok air muka boleh baca character?
Bukankah itu hanya anggapan? kalau kita nak kenal character seseorang kita kena kenal dan gauli mereka baru kita boleh judge character org kan?

3. amri - December 31, 2009

salam

wah hebat boleh baca air muka orang sombong tak sombong

4. amri - December 31, 2009

salam

IB rasanya terbalik , mereka nak belasah gang salafi ,Ustaz Fauzi tu satu gang ustaz uthman muhamady ( Ustaz fauzi yg suka bercerita burung merak adalah burung dari syurga) tanpa ada nas dari Quran dan sunnah

5. ibrahimbaba - December 31, 2009

Ustaz Fauzi pernah mengatakan Imam Ghazali tu bila dah nak mati baru kembali nak kaji Shahih Bukhari … seolah selama ini Al-Ghazali tidak faham bab kesahihan hadith. Kot mana pulak Dr. Fauzi belah Ustaz bila hina Imam Shafie – kalau ikut fatwanya kena tawaf sedepa seorang?

6. Kak Long - December 31, 2009

Setuju bahawa jika seseorang nak berdakwah kena dapat tauliah, tetapi kenapa mereka yang pernah menjadi imam masjid negara dan mufti Selangor tidak di benarkan berceramah? Sunggoh menghairankan. Sebenarnya jika pehak berkuasa tidak lurus jalan nya jangan marahkan orang melawan balik. Bukan semua orang sanggup di cucuk hidung seperti sebahagian penulis blog yang ampu sana ampu sini.

ammer - January 5, 2010

k long ..dah sultan dia suke ada tauliah …. org dah pandai bawak keta pun kene amik lesen jugak kak….ke tak de? kih kih kih k long k long…

7. ibrahimbaba - January 5, 2010

Seorang doktor bedah yang teramat pakarlah katakan … pun perlu berlesen dengan majlis yang mengendali dan mengawalselia profesen kedoktoran.

Takkan seorang Profesor Emeritus dalam pengajian Islam dari universiti barat – yang amat dikagumi ilmu Islamnya – yang mempunyai puluhan anak didiknya di Malaysia yang memperolehi PhD darinya … kita nak biar sahaja dia bersyarah pasal Islam di masjid-masjid kita? Sebab ramai di kalangan profesor-profesor yang pelajar kita dapat PhD dari mereka tidak menerima nur Islam. Ada juga yang Ahmadiyyah dsbnya.

8. ibrahimbaba - April 21, 2010

Sekadar menambah lagi kerana dari tulisan di atas ada yang marah IB sebab mengunkit nama ayah Asri di atas:

Dr. Mohd Asri Zainal Abidin @ Abdul Talib (MAZA) [komen lencongan sikit … pelik sikitlah Abdul kepada Talib … hmmm]

Tetapi bagi mereka itu, yang menegur IB sedemikian wajar juga baca apa yang Asri sebut pasal nama Pengarah Jais:

…namanya kerana sebagai seorang yang tahu bahasa Arab, perkataan khusrin bermaksud ‘satu kerugian’. Sesiapa yang baca Surah al-‘Asr, dengan sendirinya tahu maksud tersebut. Saya lebih selesa sebut ‘Pengarah JAIS’ sahaja. Sahabat-sahabat ada yang bergurau kata mereka ‘kalau ada Asri tentu lepas itu Khusrin’. Mereka barangkali merujuk kepada Surah al-‘Asr yang menyebut perkataan ‘Asr dan khusrin. Ya, biarlah itu nama beliau.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: