jump to navigation

Kesian Jugak Kat Khalid Samad January 27, 2010

Posted by ibrahimbaba in Anti-Islam, Anwar, Islam, Melayu, PAS, politik.
Tags: , , , , ,
1 comment so far

Setelah membaca Khalid is Making a Fool of himself tulisan ahmadhadeed, IB tergerak untuk menonton rakaman 101 East tersebut di youtube. Seperti IB nyatakan di atas sebagai tajuk, memang IB kesian kat Khalid Samad.  Sama macam kesian kat Anwar Ibrahim. Semoga Allah memberi petunjukNya.

Dalam sesi kurang setengah jam tersebut, nampak seolah-olah Khalid Samad bersama Marina Mahathir melawan Yusri Mohamed pulak. Semacam semasa Marina dan puak Islam Liberal berganding bahu bersama Asri Zainal Abidin menghentam institusi agama JAIS sedikit masa dahulu.

Mereka yang bersama Khalid semasa dalam jemaahnya yang tersendiri [bukan main-stream] ketika menuntut di UK dahulu amat kita fahami cara berfikirnya.

Kontroversi Khalid tidak habis-habis dengan establishment agama dan arus perdana Islam semenjak dari dahulu lagi. IB banyak menerima emel dan sms yang menzahirkan perasaan tidak senang dengan komen-komen beliau semasa program 101 East tersebut.

IB terasa agak gusar dengan perkembangan pada PAS di akhir-akhir ini. Dalam menjayakan slogan “PAS for All” mereka, PAS menjadi berkecamuk. Segalanya ada dalam PAS. Syiah, Wahhabi, Liberal dan sebagainya.

Malah, dengan pendirian Lujnah Politik yang mengatasi pendirian tokoh dalam Dewan Ulamak dalam isu kalimah Allah, PAS dilihat mementingkan mainan politik mengatasi prinsip dan kepentingan umat Islam yang menjadi “core” pengundi mereka yang besar. Sudah ada rungutan sesetengah ahli yang mempersoal sesetengah pemimpin yang cuba memenangi hati orang-orang bukan Islam yang ingin dipinangi waktu PRU tetapi melupakan perasaan dan semangat perjuangan pengundi teras mereka.

Khalid adalah diantara tokoh yang kurang disenangi oleh sebahagian ahli PAS dan pengundi Islam yang merasakan pendirian Khalid banyak merugikan parti dan memberi “peluru” kepada puak liberal dan musuh Islam.

IB memang kesian kat Khalid dan PAS.

Sekian, IB

Isu Kalimah Allah – Kesian Kat Anwar … January 27, 2010

Posted by ibrahimbaba in Anwar, Islam, Kerajaan, Melayu, PAS, politik, UMNO.
Tags: , ,
4 comments

Di bawah ini adalah artikel yang dipetik dari The Star hari ini yang membicarakan tulisan Anwar Ibrahim dalam Wall Street Journal, Isnin lepas (klik). Selepas membaca tulisannya di WSJ dan ulasan yang dibuat oleh the Star (klik), IB merasakan kesian kat Anwar ini.

Memang nampak sangat agenda politiknya mengatasi segalanya bagi beliau. Itu yang IB kesian sangat.

Kenapa perlu dia terlalu apologetik dalam isu ini? Kenapa perlu memberi “peluru” kepada musuh Islam untuk menentang lagi Islam?

Dia sebut (dalam WSJ): “Over the last two weeks, arsonists and vandals attacked 10 places of worship, including Christian churches and Sikh temples” – habis kenapa tidak dia sebut yang surau pun kena bakar? [polis masih melakukan siasatan – belum 100% pasti siapa yang melakukan mana-mana yang disebut/yang tidak disebutnya]

Masih ramai yang ingat cara Anwar mengendali kes-kes sensitif isu agama dan isu perkauman semasa beliau dalam kerajaan. Apakah tindak tanduknya dulu tidak serupa dengan apa yang dia katakan sekarang? Kerajaan BN dulu dengan kerajaan BN sekarang tidak ada bezanya. Najib dulu orang Anwar jugak. Muhyuddin dulu orang Anwar jugak. Zaid Hamidi dulu orang Anwar jugak. Dan begitulah sebahagian besar orang-orang dalam pimpinan UMNO/BN/Kerajaan adalah orang-orang yang bersama Anwar dulu. Dan Anwar bersama mereka dulu.

Sememangnya kedudukan Anwar sekarang getir. Hidup mati masa depan politik amat tergantung kepada kes yang bakal didepani dalam masa terdekat ini. Tidak kiralah benar atau tidak tuduhan itu. Tidak kiralah adil atau tidak penghakiman (tenguk anda di belah mana – adil bagi seorang mungkin tidak bagi orang lain?). Yang pokoknya – keputusan tersebut boleh mematikan karier politiknya buat selama-lamanya. Mungkin jadilah Anwar seperti Ku Li yang banyak bersuara tetapi tetap kekal dengan “mantan bakal PM”.

Beberapa bulan lagi akan genap 2 tahun Anwar “hampir” menumbangkan kerajaan BN. IB pernah kata ianya “Now or Never” Bagi Anwar Ibrahim (klik) – dan “now” tersebut semakin jauh berjalan. Walaupun sebelum ini seolah-olah nampak seperti BN asyik kecundang setiap kali pilihanraya kecil, namun yang terakhir bulan Oktober lalu, episod kemenangan PR terhenti. Krisis dalaman PKR sendiri semakin sukar dibendung. Dibimbangi ianya “never”. Agaknya itulah dalam kepala Anwar – “never”(?)

Percaturan terakhir dalam isu kalimah Allah jugak tidak banyak memihak kepada PKR (mahupun PAS). Mungkinlah ianya memberi rasa keterbukaan PKR (dan PAS) terhadap Melayu liberal dan bukan Islam/Melayu. Tetapi tunjang pengundi untuk PAS dan PKR adalah orang-orang Melayu.

Pembahagian kawasan di kalangan parti-parti PR berdasarkan komposisi kaum. Kawasan yang ramai Melayu untuk PAS dan kawasan yang Melayu ramai dan bukan Melayu pun ramai diberikankan kepada PKR. Maka isu-isu sensitif untuk orang-orang melayu/Islam harus ditangani dengan sebaiknya mengikut waqiat tempatan.

Sebahagian besar orang Islam tidak senang dengan keputusan mahkamah berhubung isu kalimah Allah. Dan begitu pulalah mereka tidak senang dengan pimpinan PKR dan PAS yang beriya sangat memenangi hati puak liberal dan bukan Islam. Apakah mereka tidak sanjungi kesetiaan pengundi asal mereka yang dari dulu lagi memperjuangkan kedaulatan Islam? Apakah mereka rasa terlalu pentingkan sokongan orang luar yang belum pasti kesetiaan mereka bila sampai saat mengundi?

“Sesungguhnya Yahudi dan Kristian tidak akan redha dengan kita sampai bila-bila selagi kita tidak mengikut cara hidup mereka. Katakanlah, cukup petunjuk ALLAH bagi kami. Tetapi, jika kamu menuruti Yahudi dan Krtistian setelah datang ‘ilmu (Al Quran) kepada kamu, maka tiadalah petunjuk dan bantuan Aku bagimu. ” Al Baqarah:120.

IB amat takuti …

Sekian, IB

************************

Two approaches to ‘Allah’ issue

Articles in the Wall Street Journal by Datuk Seri Najib Tun Razak and Datuk Seri Anwar Ibrahim show their contrasting approaches and political styles.

DATUK Seri Anwar Ibrahim has been on the ceramah trail the past couple of weeks. The last time he was this busy was when making his comeback as Permatang Pauh MP more than a year ago.

His sodomy trial starts next Tuesday and all this political activity is a sort of pre-trial campaign to reach out to as wide an audience as he can.

The Opposition Leader’s oratory at these ceramah have assumed a certain pattern.

Apart from providing his take on the forthcoming trial, his chief target has been Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, the man who stands in the way of his political ambitions.

The PKR leader has also been at pains to explain his party’s stand on the controversial “Allah” issue and at times, has come across as rather defensive especially when the audience is Malay and rural.

An overwhelming majority of Malay-Muslims are very uncomfortable with the High Court ruling in allowing the use of the word “Allah” in The Herald and Anwar has been grappling with the Malay-Muslim sentiment on the ground.

But his stand would go down well with the Western liberals who want to see Islam in a way convenient to them.

This came across quite clearly in the Wall Street Journal which published two articles yesterday on the issue – one by Najib and the other by Anwar.

Najib’s piece was titled, “Finding Unity in Diversity” while Anwar’s carried the heading, “Muslims have no Monopoly over ‘Allah’.”

The articles were quite a contrast, not only in content but in reflecting the priorities and political styles of the two men.

The Allah issue has become very political and at the same time very personal to the religious beliefs of the various communities.

Najib chose not to take the political argument. He pointed out that citizen action and spirit had prevailed in helping to maintain calm and peace following attacks on places of worship.

There is no denying Najib has been under a great deal of pressure over this issue and he admitted there are passionate views on many sides and that this was a complex issue that the Government was trying to resolve .

He spoke about the reform path that his administration would take and said Malaysia’s society and the economy could only be built on that which unites rather than which divides.

His message was not about blame or justification but about unity, building bridges and looking forward.

As he put it: “I am determined that the vandalism of the places of worship and arson at the Tabernacle (the church that suffered the most damage) and the powerful response from everyday Malaysians can be transformed into a moment from which we can learn.”

Anwar, in his article, offered a concerted argument why Muslim do not own the word Allah.

But the politician in Anwar dominated in his article and he pinned the blame for what had happened squarely on reckless politicians, the mainstream media and NGOs linked to Umno.

He accused these quarters of fermenting fear to divert attention from controversial court decisions and missing jet engines.

It was the written form of what he had been saying at many of his ceramah, a political attack on his chief nemesis Najib and the ruling coalition.

He went beyond the Allah issue and pronounced this country as going down the drain because of corruption, incompetence and religious extremism.

He said the vision of Malaysia as a peaceful and stable location was in peril.

Anwar, some fear, is about to launch a repeat what he had done back in 1998 when he came under siege for charges of corruption and sodomy.

He blamed Tun Dr Mahathir Mohamad for his troubles and in his anger, he not only ran down the former Prime Minister but the system and the country on the international front.

Anwar, they say, should try to draw the line between his personal issues and his politics from that of the country’s interests.

There is no denying that race relations have been affected by what has happened. Malaysians of all races are concerned about the future.

Some are pessimistic, others more hopeful. But what everyone wants now are solutions rather than finger-pointing.

Everyone wants a peaceful and acceptable solution to the “Allah” issue and the politics of blame will not help.

Pembunuhan Ngeri Ibu Saudara Rosmah – Video Rosmah: Dua Episod Yang Mencurigakan January 16, 2010

Posted by ibrahimbaba in akhbar, Kerajaan, Ketelusan.
Tags: , , , , , , , ,
7 comments

Selepas menonton dan merasa kegerunan dengan apa yang didedahkan dalam video “Rosmah Puaka”, kini kita dimaklumkan pula dengan berita bahawa empat sekeluarga yang dibunuh dengan kejam di Gemenceh baru-baru ini ada kaitan keluarga dengan Rosmah Mansor.

Yang menjadi kebimbangan IB ialah apa yang didedahkan dalam video tersebut tentang hubungan kekeluargaan yang boleh dikatakan sudah tiada lagi di antara Rosmah dengan ahli-ahli keluarganya yang ditemubual dalam video tersebut mungkin sememangnya benar jika rentetan peristiwa pembunuhan kejam empat sekeluarga tersebut dikatakan tiada khabar berita langsung dari Rosmah Mansor untuk menjeguk dan menzirahi jenazah ibu saudaranya sendiri.

Semalam, suaminya boleh menyuarakan rasa sedih dengan rakyat negara luar yang mati ditimpa bencana gempa di Haiti. Namun, sebagai seorang Perdana Menteri, beliau tidak langsung bersuara tentang kematian empat orang ahli keluarga isterinya sendiri yang dibunuh dengan kejam.

Apabila berita sebegini semakin menjadi buah mulut orang ramai, maka sukarlah untuk Rosmah dan orang-orang yang terdekat dengannya untuk menidakkan persepsi orang ramai terhadapnya. Berbelanjalah jutaan ringgit kepada konsultan PR (public relations – bukan Pakatan Rakyat ya!) tersohor pun, pasti episod hitam sebegini sukar untuk dipadamkan dari sanubari rakyat. Pergilah mendokong bayi cacat atau berglamourlah dengan artis Bollywood, ingatan orang-orang di Gemenceh sukar untuk melupakan bahawa seorang anak gadis kampung tersebut tidak datang menjenguk ibu saudaranya yang telah dibunuh secara kejam – dan telah tersebarpun seluruh negara beritanya

Ditambah pula dengan pelbagai usaha untuk menutup sebarang kaitan antara mangsa pembunuhan kejam dengan Rosmah agar beritanya tidak tersebar … maka rakyat semakin rasa curiga dengan pelbagai episod-episod yang berlaku dan mereka tidak dapat jawapan sebenar …

  • pembunuhan Altantunya
  • misteri kehilangan PI Bala
  • pelbagai kisah perkahwinan anaknya dan sekatan-sekatan yang dikatakan dikenakan terhadap menantunya
  • pelbagai penglibatannya dalam kontrak-kontrak semasa Najib di Kementerian Pelajaran dan Pertahanan
  • khabar-khabar tentang campur-tangannya dalam pentadbiran suaminya
  • perangai “shopaholic” yang berbelanja mewah semasa mengikuti suaminya dalam lawatan di luar negara

Rakyat tertanya-tanya. Apabila tiada penjelasan yang dibuat dengan baik dan “sebenarnya”, maka rakyat semakin tertanya. Maka semakin banyak khabar-khabar lain yang lebih mudah dipercayai kerana mencari-carikan jawapan. Dan semakin disekat khabar-khabar sebegini, semakin dirasakan ada sesuatu sebab yang hendak disekat.

Sekian, IB

Hakim Lau Bee Lian Seorang Penggerak Kristian Yang Aktif January 5, 2010

Posted by ibrahimbaba in Anti-Islam, IFC, Islam.
Tags: , , , ,
3 comments

Sumber siasatan kami mendapati bahawa hakim yang membicarakan kes kalimah Allah adalah seorang penganut agama Kristian – tetapi tidak mengguna nama kristiannya. Lau Bee Lian adalah seorang yang sangat aktif dalam persatuan Kristiannya.

Beliau dikatakan selalu bercuti panjang dalam bulan Disember setiap tahun melakukan kerja-kerja amal mereka termasuk memberi syarahan di gereja-gereja.

Anak-anaknya semua diberi nama yang jelas menunjukkan kekristianan mereka – Mary, Paul dan David.

Sepatutnya dalam kes sebegini, beliau terlebih awal lagi “recuse”kan dirinya dari membicarakan kes yang beliau sendiri mempunyai kepentingan peribadi yang mendalam. (recuse: disqualify oneself (as a judge) in a particular case).

Maka beliau adalah seorang hakim yang tidak jujur dan tidak bertindak atas nilai-nilai keadilan yang murni.

Sekian, IB

Asri@MAZA Sokong Keputusan Hakim Benar Herald Guna Kalimah Allah? January 4, 2010

Posted by ibrahimbaba in Anti-Islam, Islam.
Tags: , , ,
1 comment so far

Petikan dari blognya sendiri ini bertepatan dengan posting Isu kehilangan adab dalam penggunaan nama “Allah” : Jangan jadi naif!

Golongan yang keliru ini SELALUNYA datang daripada aliran yang menolak tradisi keilmuan Islam yang berusia lebih 1000 tahun, dan mereka ini lebih senang dikenali sebagai pemuka Salafiyyah/Wahabbiyyah dan juga Modenis/Reformis (political Islam).

Isu kehilangan adab dalam penggunaan nama “Allah” : Jangan jadi naif! January 4, 2010

Posted by ibrahimbaba in Anti-Islam, IFC, Islam.
Tags: , , , , , ,
add a comment

Satu penelitian yang baik sekali.

Golongan yang keliru ini SELALUNYA datang daripada aliran yang menolak tradisi keilmuan Islam yang berusia lebih 1000 tahun, dan mereka ini lebih senang dikenali sebagai pemuka Salafiyyah/Wahabbiyyah dan juga Modenis/Reformis (political Islam).

… umat Islam jangan jadi naif dalam isu ini kerana polemik ini membawa maksud de-Islamisasi yang tersirat!

Sekian, IB

________________

sumber asal: http://rausyanfikir.com

Saya masih ingat sewaktu mula-mula berjinak dengan gerakan dakwah, antara “hero” yang paling saya kagumi ialah Allahyarham Syeikh Ahmad Deedat. Sebelum beliau meninggal dunia, pesanan beliau pada kita semua ialah mempertahankan aqidah umat dari arus kristianisasi yang datang dari pelbagai rupa sama ada secara intelektualisme melalui penulisan golongan Orientalis mahupun berbentuk sosio-politik seperti gerakan kemanusian yang gencar dilaksanakan di kawasan krisis seperti Acheh, dan Darfur.

Pokok pangkal nasihat Syeikh Deedat ialah JANGAN JADI NAIF!

Lupakah kita akan Pope Benedict sendiri DENGAN SENGAJA menconteng arang kepada maruah umat Islam walhal beliau bukan jahil terhadap Islam memandangkan beliau merupakan seorang theologian dan ketua Roman Katolik dunia!

Sepanjang saya berdebat dan membahas isu ini, saya lihat yang menjadi masalah bukan sangat golongan Ad-Dholin itu sebab kerja-kerja menyesatkan dan mengelirukan ini adalah tugas hakiki mereka TETAPI yang lebih menyedihkan bila mana sesetengah ulama’ kita yang mempunyai pengaruh yang besar turut sama melihat isu ini secara naif dan penuh dengan kekeliruan!

Golongan yang keliru ini SELALUNYA datang daripada aliran yang menolak tradisi keilmuan Islam yang berusia lebih 1000 tahun, dan mereka ini lebih senang dikenali sebagai pemuka Salafiyyah/Wahabbiyyah dan juga Modenis/Reformis (political Islam).

Kedua-dua golongan ini SELALUNYA mengabaikan ilmu-ilmu penting yang telah bertindak sebagai tunjang tradisi keilmuan Islam seperti ‘ilm kalam, ‘ilm tassawuf, ‘ilm falsafah Islamiyyah (al-mantiq al-suri = formal logic) kerana sifat literalisme (bagi Salafiyyah/Wahabiyyah) dan sifat “minda tertawan” terhadap Naratif Agung Barat yang halus menusuk akal-budi mereka (bagi Modernis/Reformis).

Tanpa kefahaman yang tuntas berkenaan ilmu-ilmu ini kita akan senang tertipu, dan

terkeliru malah boleh tersesat dengan serangan falsafah sekularisme jajaan Tamadun Barat, dan gerakan Kristianisasi yang telah lapuk di Barat menjadikan ombak perubahan ini sebagai pemangkin kepada limpahan tajaan agenda liberalisme, pluralisme agama di Dunia Islam seperti mana yang teruk melanda Indonesia.

Sudah sampai masanya kita sama-sama mengkaji dan memetakan semula ontologi golongan kafir dan ahli kitab berdasarkan nas naqliyyah dan aqliyyah yang telah dirumus panjang lebar oleh para ‘ulama silam yang berwibawa. Untuk itu saya amat sarankan agar kita dapat membaca buku ini secara tuntas:

Buku “Al-Amthal dalam Al-Qur’an: Golongan Kafir dan Ahli Kitab” ini telah dirumus dengan baik oleh Ustaz Zainal Abidin Mohamad dan Ustaz Muhd Najib Abdul Kadir dalam memahami aspek ontologi (mahiyyah/the whatness) golongan kafir dan ahli kitab berdasarkan kupasan-kupasan para mufassirun, mutakkalimun, fuqaha’ silam seperti Imam Fakhr Din Al-Razi, Imam Al-Qurtubi, Imam Jalal al-Din al-Suyuti, Imam al-Baydawi dan banyak lagi.

Seperti yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah berkenaan hadith Nabi s.a.w berkenaan al-amthal yang termuat dalam Riwayat Imam al-Baihaqi:

“Al-Qur’an diturunkan dalam lima bentuk iaitu halal, haram, muhkam, mutashabihah, dan perumpamaan (Amthal). Maka beramallah dengan yang halal, jauhilah yang haram, ikutilah yang muhkam, berimanlah dengan mutashabihah, dan ambillah pengajaran daripada perumpamaan“. (Riwayat al-Baihaqi).

Al-Amthal dapat mendekatkan sesuatu gambaran dan hakikat sebenar supaya menjadi peringatan dan iktibar atau galakan dan dorongan kepada manusia berkenaan golongan tersebut.

Sesiapa yang rajin mengikuti blog ini, saya sudah mengupas panjang berkenaan hal ini berdasarkan hujah-hujah bukan sahaja dari autoriti Islam tetapi juga autoriti teragung Kristian ya’ni Saint Thomas Aquinas yang dikupas dengan tuntas oleh salah seorang anak murid Prof. Syed Naquib Al-Attas iaitu Dr. Sani Badron dalam entri ini.

Saya sarankan para pembaca sekalian merujuk entri yang sangat jujur dalam membongkar motif tersirat aliran Kristianisasi dalam blog Demi Negara.

Bagi memahami dampaknya pada masyarakat am dalam konteks Indonesia yang mengalami kecelaruan autoriti agama (tidak seperti kita yang empunya peruntukkan khas berkaitan agama Islam dalam Perlembagaan), rujuk tulisan ringkas da’ie yang cukup digerani puak liberalis agama di Indonesia iaitu Dr. Adian Husaini (anak murid Prof. Wan Mohd. Nor Wan Daud).

Dari segi dampak terhadap Islam sebagai Agama Persekutuan, rujuk tulisan Zainul Rijal, Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia.

Juga rujuk hujah golongan Kristian sendiri yang menolak nama Allah untuk diguna pakai dalam ibadat mereka.

Analisa menarik juga dari blog Another Brick in the Wall.

Sekarang baru saya faham kesan perubahan semantik Bahasa Melayu kepada Bahasa Malaysia. Dengan “membuka” ruang daripada Melayu kepada Malaysia, tunjang semantik bahasa Islami yang terdapat dalam ta’rif Melayu bakal bercampur aduk dengan tuntutan kaum lain yang ingin mengguna pakai Bahasa Melayu yang telah diperluaskan menjadi Bahasa Malaysia untuk kegunaan pelbagai kaum dan agama di Malaysia.

Tanpa memahami dan menilai peri penting bahasa dalam pembentukkan pandangan alam Islam (ru’yat al-Islam lil wujud) yang menjadi teras akal-budi aqidah Islami, kita akan terlepas pandang daripada elemen asing yang cuba menerobos masuk ke dalam kerangka Bahasa Melayu yang terbina dengan kemas melalui proses Islamisasi dalam sejarah Nusantara (rujuk karya Islam and Secularism dan Islam dalam Sejarah dan Kebudayaan Melayu tulisan Prof. Syed Muhammad Naquib Al-Attas).

Dengan menukar ta’rif bahasa kebangsaan daripada Bahasa Melayu kepada Bahasa Malaysia, kita secara tak lansung membuka ruang pengsekuleran Bahasa Melayu kerana cuba memenuhi falsafah inklusif hasil daripada semantik perkataan “Malaysia” itu!

Inilah salah satu tanda-tanda de-Islamisasi yang amat halus! Pertahankan ta’rif Bahasa Melayu daripada diubah suai, diselewengkan menjadi Bahasa Malaysia yang lebih vague dan jauh daripada semantik bahasa Islami!

Sekali lagi saya tekankan, umat Islam jangan jadi naif dalam isu ini kerana polemik ini membawa maksud de-Islamisasi yang tersirat!