jump to navigation

Melayu lupa daratan antara cabaran Perkara 153 March 16, 2010

Posted by ibrahimbaba in Melayu.
Tags: ,
trackback

SHAH ALAM 15 Mac – Wujudnya golongan Melayu yang sanggup menentang undang- undang yang telah termaktub dalam Perlembagaan merupakan antara cabaran terbesar dalam mempertahankan Perkara 153 iaitu hak dan keistimewaan orang Melayu dan bumiputera di negara ini.

Ketua Dua Gabungan Persatuan Penulis Nasional Malaysia (Gapena), Prof. Datuk Dr. Abdul Latiff Abu Bakar berkata, mereka ini merupakan golongan Melayu yang lupa daratan, mudah terpengaruh dengan idealisme Barat yang tidak realistik dan mempunyai kepentingan politik sempit.

”Walaupun sebahagian besar daripada mereka telah menikmati hasil dan kebaikan daripada kewujudan Perkara 153 ini, tetapi apabila telah berjaya mereka jadi ‘kacang lupakan kulit’. Mereka lupa tanggungjawab untuk mempertahankan warisan itu kepada generasi akan datang ,” kata beliau.

Abdul Latiff berkata demikian dalam kertas kerja Sejarah dan Cabaran Terhadap Perkara 153 yang dibentangkan pada majlis Wacana 153 di Universiti Teknologi Mara (UiTM) di sini hari ini. Majlis tersebut anjuran Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung dengan kerjasama Gapena dan Utusan Malaysia sebagai akhbar rasmi.

Beliau yang juga Profesor Pengajian Media Universiti Malaya menjelaskan, pemikiran dan gagasan pemimpin-pemimpin Melayu sama ada dalam parti politik, badan bukan kerajaan (NGO) dan perkhidmatan awam yang tidak bersatu juga menyukarkan usaha memelihara Perkara 153 ini.

Ini kerana jelas beliau, kebanyakan mereka berjuang untuk kepentingan masing-masing demi mencapai tujuan tertentu.

Malah, kata beliau ada yang sanggup menggunakan Perkara 153 bagi mewujudkan propaganda yang tidak perlu dan mereka harus segera sedar serta menghentikan perkara yang boleh menghancurkan hak bangsa sendiri.

”Lahirnya pelbagai media alternatif yang memberikan kebebasan tanpa sempadan kepada sesiapa juga bersuara termasuk isu-isu sensitif berkenaan keistimewaan orang Melayu tanpa memikirkan implikasinya juga menyukarkan usaha melindungi Perkara 153.

”Sepatutnya ruang media ini dimanfaatkan untuk menyampaikan maklumat yang tepat dalam mendidik generasi muda berfikir secara matang dan rasional.

”Jadi semua pihak yang terlibat perlu bertanggungjawab dalam mengawal diri sendiri dan melengkapkan akal dengan ilmu dan fakta secukupnya sebelum melontar atau menulis pendapat di ruang siber,” jelas beliau.

Ujar beliau lagi, sistem pembelajaran yang tidak jelas mengenai sejarah dan Perlembagaan juga menyebabkan Perkara 153 disalah anggap sebagai diskriminasi oleh orang bukan Melayu.

Sehubungan itu kata beliau, sesuatu perlu dilakukan oleh kerajaan untuk memastikan agar hak keistimewaan orang Melayu dan bumiputera ini difahami oleh semua rakyat di negara ini dan tidak lagi dipertikai dan diperdebatkan.

sumber: Utusan

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: