jump to navigation

Allah Takdirkan Bapa Francissca Peter Mati Dalam Islam April 13, 2011

Posted by ibrahimbaba in Islam.
Tags: , , , , ,
trackback

Alhamdulillah, Allah telah memberi hidayah kepada Mohamad Gaberial Peter Abdullah, untuk memeluk Islam dan insha Allah beliau meninggal dalam keimanan. Seperti yang dipaparkan kebanyakan akhbar hari ini, Mohamad Gaberial Peter meninggal dunia seorang diri di rumahnya di Dungun, Terengganu, pada umur 78, telah memeluk Islam semenjak 10 April 2007 dan disahkan melalui dokumen Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK) yang ditemui.

Allahyarham adalah bapa kepada Francissca Peter, penyanyi popular lagu-lagu Melayu tahun 80an, adalah seorang penganut agama Kristian sebelum itu.

Mungkin ramai peminat Francissca hanya mengenali Fran sebagai seorang penyanyi sahaja. Namun, ramai yang tidak mengetahui bahawa Fran adalah seorang yang aktif dengan program dan aktiviti gerejanya. Malah kini beliau dilantik sebagai duta sebuah NGO Kristian.

Banyak aktiviti NGO ini yang dilakukan beliau tidak menyebut dengan jelas landasan Kristiannya namun lebih atas nama kebajikan.

Walaubagaimanapun, Allah Yang Maha Esa telah mentakdirkan bahawa ayahnya sendiri memeluk Islam genap 4 tahun lalu.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas ruhnya.

Comments»

1. Bapa Francissca Peter Meninggal Dalam Islam » Islam, Allah, Peter, Francissca, Fran, Kristian » Isu Hangat Malaysia Dan Antarabangsa - April 14, 2011

[…] Sumber […]

2. aina - April 15, 2011

alhamdulillah bapa dier dpt hidayah nak memeluk islam.. kita sentiasa mengalu2kan saudara baru…
tp jgn la pula bandingkan begini dgn kak fran sendiri. dier hanya buat apa yg dier percaya baik dan agama dier ajar baik je..apa salahnya kalau dier nak buat kebajikan..
kita doakan lah keluarganya mendapat hidayah juga.. dan mendapat peliharaan Allah..
rakyat malaysia ni berbilang bangsa dan agama.. so kita kena hormat pegangan agama masing2.. sebab kalau la semua rakyat malaysia ni berpegang kuat pada agama, tentu masalah sosial yg berlaku tak seteruk sekarang. sebab apa2 pun semua agama mengajar ke arah kebaikan


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: