jump to navigation

Pegawai JAKIM Hentam Tindakan JAIS August 25, 2011

Posted by ibrahimbaba in Islam, Kerajaan, politik.
trackback

IB mengambil masa agak lama untuk menyiapkan tulisan ini kerana ingin memahami sepenuh isu ini sebelum menghebahkan kepada umum.

Pada taklimat kepada NGO-NGO Selangor susulan tindakan JAIS menyiasat aduan adanya ”gereja” yang menganjurkan majlis berbuka puasa, apabila peluang soalan dibuka seorang hadirin bernada sinis bertanya apakah JAIS amat terdesak kerana memanggilkan hadirin untuk taklimat tersebut.

Terpingga IB sebentar. Dalam suasana semua yang hadir berpadu teguh semangat berdiri menyokong JAIS bertindak memeriksa kesahihan aduan ada pula wakil NGO sanggup mempersoalkan tindakan JAIS menyelamatkan akidah umat Islam di negara kita.

Itulah pertama kali IB hadir majlis sedemikian di JAIS selepas mendapat arahan dari Presiden NGO yang IB anggotai untuk mewakili beliau. Dan itulah pertama kali IB berjumpa lelaki tersebut.

Dari perwatakan dan pembawaan dirinya, IB agak dia seorang pegawai kerajaan. Dan dari ramainya kenalan beliau yang bersalam dengannya sambil sebahagiannya semacam memberi penghormatan beliau mungkin seorang pegawai kanan kerajaan.

Maka untuk menulis ini, IB melakukan sedikit selidik. Rupanya beliau seorang pengerusi NGO di Selangor. Dan yang amat mengejutkan lagi bagi IB ialah beliau seorang PEGAWAI KANAN JAKIM.  Wow terkejut benar.

Pegawai di jabatan agama Persekutuan hentam tindakan jabatan agama negeri!

Agak tidak masuk akal juga.

Maka diselidiki lagi, NGO ini mempunyai afiliasi kuat dengan tokoh politik tertentu. Maka konklusinya, apakah beliau bercakap dengan membawa mesej yang diarah atau mesej yang mafhum pendirian NGOnya.

Akhirnya, pegawai ini bersama dengan rakan-rakan sekongkol mereka mensabotaj satu majlis forum membincangkan mendaulatan Islam sebagai agama negara yang telah diadakan di Masjid Negeri pada hari sambutan Nuzul Quran. Tindakan menikam dari belakang di saat akhir adalah satu tindakan yang bacul.

Sekian, IB

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: