jump to navigation

DAP Bebas Rasuah? December 26, 2011

Posted by ibrahimbaba in Ketelusan, Perak, politik.
trackback

dari: Peraktoday.com

Blogger Buat Laporan SPRM Ke Atas Nga Kor Ming

Pelbagai kontroversi yang berunsur fitnah dan pembohongan ditimbulkan pemimpin tertinggi DAP, Nga Kor Ming sebelum ini terhadap Barisan Nasional, namun, perkara itu masih lagi mampu ditahan sehinggalah Adun Pantai Remis itu mencabar salah seorang blogger Pro-BN baru-baru ini.

Hari ini, blogger Ahmad Sofian Yahya atau lebih dikenali sebagai ‘SekupangDua’ telah membuat laporan di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan penyalahgunaan kuasa yang dilakukan Ngo ketika zaman pemerintahan Pakatan Rakyat di Perak selama 11 bulan.

Menurut Sofian, sebelum ini beliau ada memaparkan isu pemberian kontrak membekal dan menjahit lounge suit untuk ahli majlis MBI dimana pentadbiran ketika itu telah memilih syarikat Ethan & Elton Sdn. Bhd yang merupakan milik isteri kepada Nga Kor Ming sebagai pembekal.

Susulan dari paparan itu, Nga kemudiannya mencabar blogger terbabit supaya mengemukakan bukti selain membuat laporan SPRM berkaitan penyalahgunaan kuasa ke atas syarikat milik isterinya.

“Beliau (Nga Kor Ming) sebelum ini telah mencabar saya jadi hari ini saya menyahut cabaran Nga untuk membuat laporan SPRM berkaitan pemberian kontrak tersebut… sebagai bukti saya ada menyediakan dokumen yang menyatakan bahawa dalam mesyuarat  jawatankuasa khas pemilihan telah melantik syarikat Goodman Tailor sebagai pembekal.

“Pelantikan syarikat itu sebagai pembekal dan tukang jahit khusus pakaian long suit untuk Ahli Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) adalah berdasarkan arahan yang dikeluarkan oleh Datuk Ngeh Koo Ham dan Kor Ming meskipun pembekal dengan sebut harga terendah telah pun dilantik sebelum itu.

Malah tambahnya, perbuatan itu turut disertai sepupunya, Ngeh Koo Ham dimana pemimpin berkenaan telah memberi arahan kepada kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan iaitu MBI untuk melantik syarikat yang beralamat di Medan Istana 1, Bandar Ipoh Raya sebagai pembekal dan tukang jahit khusus untuk 20 pakaian long suit  Ahli Majlis MBI bagi tahun 2008.

Bagaimanapun, dalam senarai sebut harga yang dikeluarkan oleh MBI, terdapat lima syarikat yang disenaraikan dan syarikat Good Man Tailor telah menawarkan sebut harga terendah iaitu RM450 sepasang manakala Ethan dan Elton menawarkan harga yang paling tinggi iaitu sebanyak RM 650 sepasang.

“Hasil siasatan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mendapati salah seorang daripada ahli lembaga pengarah syarikat itu adalah isteri kepada exco kerajaan pada masa itu.

“Kita mempunyai bukti kukuh yang boleh mendedahkan penyalahgunaan kuasa dan amalan kronisme yang dilakukan oleh kerajaan Pakatan Rakyat ketika memerintah Perak,” katanya lagi.

Justeru disini telah jelas menunjukkan Nga dan Ngeh telah menggunakan kuasa mereka sebagai exco untuk membatalkan keputusan melantik Good Man Tailor dan memberikan kerja itu kepada syarikat berkenaan yang jelas membuktikan kerajaan pada masa itu telah menyalahgunakan kuasa untuk kepentingan kroni mereka.

Berang dengan paparan terbabit di blog berkenaan, maka Nga mulalah ketakutan lalu mencari saluran alternatif lain bagi menjawab dakwaan itu di Malaysian Insider baru-baru ini.

Dikatakan Nga telah menafikan kesemua dakwaan berkenaan malah dengan angkuhnya mencabar blogger Sufian untuk mengemukakan bukti.

Dan hari ini, cabaran itu disahut oleh blogger terbabit bagi membuktikan NGA KOR MING adalah seorang pemimpin yang bukan sahaja rasis malah mengamalkan rasuah.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: