jump to navigation

901: Strategi Polis Berjaya? January 9, 2012

Posted by ibrahimbaba in Anwar, Melayu, politik.
trackback

Kini rakyat sudah tahu dengan keputusan penghakiman terhadap pembicaraan kes liwat Anwar. Orang ramai juga telah diberitahu bahawa kehadiran penyokong amat rendah berbanding dengan sasaran yang dibuat Azmin itu. Hanya 10% tercapai.

Apakah ini kerana Polis telah terlebih awal menjalankan kerja-kerja risikan dan yakin bahawa angka tersebut tidak akan dicapai. Dan jika Polis memberi kebenaran untuk orang ramai berhimpun untuk menzahirkan sokongan terhadap pemimpin mereka maka “drama” yang diharapkan tidak berlaku. Maka kuranglah semangat penyokong untuk pergi kerana tidak lagi ada “thrill”nya.

Sesetengah penyokong hanya pergi semata-mata kerana seronok dengan drama kejar-mengejar, “berlawan” dengan pelbagai sorakan dan laungan, dan ada yang semata-mata seronok kerana ianya tidak dibenarkan. Semata-mata melawan otoriti. Lawan tetap lawan.

Apabila Polis sudah tidak halang. Tidak ada pulak sekatan jalan raya. Maka “hype”nya hilang. Keseronokan itu padam begitu sahaja.

Kalau nak dikirakan Anwar telahpun menjelajah seluruh negara mengajak orang ramai datang untuk memberi sokongan mereka kepada pemimpin yang mereka sanjungi. Sepatutnya semangat yang ditiup dengan ucapan-ucapan berapinya dan perasaan ingin melihat pembebasan pemimpin mereka membuat penyokong lagi bersemangat untuk datang dengan berduyun.

Apakah ini pertanda orang sudah tidak peduli untuk berkumpul kalau semata-mata untuk membela seorang individu? Apakah isu-isu terkini turut menyelimuti 901? Pemecatan Hasan Ali turut memberi kesan?

YANG PENTING.

Apakah orang Melayu sudah beralih sokongan?

Kalau kita lihat mana-mana demonstrasi sebelum ini, baik dalam siri perhimpunan reformasi 1998-99, Bersih, dan lain-lain lagi kerahan rakyat dijalanan, pecahan mereka yang “berperang” dengan anggota keselamatan mengikut peratusan bangsa/ras penduduk Malaysia tidak sama.

Sejak dari awal lagi, kita akan lihat yang bangkit bersama Anwar di jalanan adalah orang-orang Melayu (IB tidak mengatakan tidak ada orang Cina atau India – peratusannya tidak menggambarkan peratusan penduduk Malaysia) yang majoriti besarnya. Bangsa lain tidak sampai 20% berbanding dengan penduduk Malaysia yang mempunyai 55% orang Melayu.

Apakah orang-orang Melayu semakin beralih angin. Apakah angin perubahan yang dibawa oleh Anwar tidak membawa kenyamanan dan keselesaan kepada orang-orang Melayu? Apakah perubahan yang dibawa Anwar sebenarnya semakin menghakis hak dan keistimewaan orang-orang Melayu. Apakah perubahan-perubahan yang bakal berlaku jika PR memerintah lebih membawa bala dari kebaikan? Apakah kekejaman dan kerakusan yang berlaku sekarang bakal menjadi isu kecil apabila PR memerintah? (contoh-contoh kecilnya di sini dan di sini)

Kita lihat pecahan peratusan keahlian PKR. Apakah bilangan ahlinya mempunyai 55% orang Melayu?

Apakah atas faktor ini juga bilangan yang diharapkan Azmin jauh meleset?

Sekian, IB

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: