jump to navigation

Ambo Sakit Perut! January 26, 2012

Posted by ibrahimbaba in politik.
trackback

Mungkin cerita sebegini hanya mafhum di kalangan para pimpinan tinggi sebuah parti di Tanah Air kita sahaja.

Pertama kali IB di dalam situasi yang mendengar kata-kata “ambo sakit perut“, IB ingatkan beliau benar-benar sakit perut.

Namun, peristiwa yang IB lalui 3-4 tahun lalu rupa-rupanya memang menjadi kelaziman seorang pemimipin kanan sebuah parti yang apabila dihadapkan dengan masalah yang besar atau di dalam situasi perbincangan yang memerlukan perahan pemikiran, beliau akan cuba mengelak dengan berundur dari majlis/mesyuarat itu dengan helah “ambo sakit perut“.

Terbaru, dalam perbincangan dengan seorang politikus yang menceritakan kemelut yang berlaku dalam partinya, beliau menceritakan perihal satu perbicangan yang serius yang dihadiri oleh hanya segelintir pimpinan kanan parti tersebut baru-baru ini.

Di permulaan perbincangan, yang dimulakan oleh beliau, dengan memberi pendapatnya selama lebih 10 minit, beliau semacam tidak memberi ruang langsung untuk hadirin lain (yang tidak lebih 7 orang itu)  bersuara. Selepas melepaskan pendapatnya, beliau bangkit mengatakan “ambo sakit perut” dan menyuruh hadirin meneruskan untuk menjamu sedikit hidangan yang disediakan dan beliau berjalan ke bilik belakang “kediaman”nya dan terus menghilang.

Bayangkan, hadirin lain yang dipanggil untuk berbincang tidak langsung beliau dengar pendapat. Hanya beliau mahukan hadirin dengar pendapatnya.

Soal IB kepada politikus tersebut “habis tetamunya ditinggal begitu sahaja?”

“Ya”, ujar beliau, “kami seolah terpingga namun amat mengetahui begitulah kelaziman beliau”

Sapuk seorang kenalan yang jugak seorang ahli ADUN, bahawa satu ketika dek kerana beliau dan rakan-rakan yang tahu sangat perangai “ambo” ini cuba “perangkapkannya” di suatu hotel untuk berbincang hal parti.

Dan biasanya apabila kita sewa bilik hotel mereka hidangkan makanan ringan dan sebagainya.

Ingatkan telah dapat memerangkapkan “ambo” ini.

Selepas memulakan perbicangan ringan dan mula ingin memasuk topik yang serius “ambo” ini bangun untuk pergi ambil makanan sambil mengunyah kembali ke tempat duduk dan memberi komen sedapnya makanannya itu dan menyuruh yang lain ikut sama. Maka permulaan topik perbincangan terbantut.

Dengan helah itu beliau terselamat sebentar apabila masing sibuk mengunyah dan tersasar sebentar suara masing-masing.

Selang beberapa ketika, seorang yang menganjurkan perbincangan tersebut cuba untuk masuk semula kepada topik perbincangan “ambo” ini sekali lagi bangun untuk pergi mengambil makanan yang terhidang di atas meja sebelah pintu. Sekali lagi “ambo” mengatakan “sedap weh kueh ni”.

Dan perkara ini berulang 4-5 kali. Rakan IB hairan kerana mengetahui tahap kesihatan “ambo” ini dan jenis-jenis makanan yang dipelahapkan “ambo” ini bukan yang sesuai malah tidak baik untuk penyakit “ambo” yang agak serius itu.

Akhirnya, matlamat untuk berbincang tidak tercapai apabila “ambo” mengatakan beliau perlu berundur kerana ada janji lain selepas berkali-kali berulang alik ke hidangan dan mengambil makanan yang membazirkan hampir satu jam tempoh hadirin yang datang dengan serius untuk menyelesaikan masalah yang kritikal itu.

Maka pengalaman IB dengan “ambo sakit perut” itu rupanya sudah menjadi kelaziman kepada mereka yang amat mengenali peribadi “ambo” ini. Tidak sangka IB akan perwatakan dan kehormatan yang disangjung oleh orang ramai terhadap “ambo” ini rupanya tidaklah sebenarnya perwatakan baik.

Jika dikira akan sikap “ambo” meninggalkan “tamu” yang hadir di “kediaman”nya kerana “ambo” sakit perut dan langsung tidak meraikan tetamunya ketika mereka hendak pulang tidak langsung mengambarkan peribadi seorang muslim.

IB kesian kepada para pengikut yang taksub dengan “ambo” ini.

Sekian, IB

Advertisements

Comments»

1. tonnan - January 26, 2012

kalau nak ceritakan ramai lagi pemimpin yang nak tongkat langit ,bersikap angkuh,sikap berpura-pura, suruh orang bersikap jujur, amanah, tetapi mereka ini lah yang khianat, opportunits , .

DI negara-negara luar pemimpinya ada pendirian. jika kebejatan berlaku , pemimpinnya bertanggung jawab undur diri , di malaysia menuding jari , dia tak bersalah walaupun nampk bangkai gajah didepan mata. kesian itulah pemimpin yang ada ,.kita perlu tukar agar kemerdekaan ,kemakmuran , keamanan dapat di rasai oleh semua . islam , melayu, dan raja benar-benar dapat di martabatkan . PRU 13 ADALAH MASANYA.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: