jump to navigation

Pimpinan PAS Bukan Islam: Betul Dr. Zul March 8, 2012

Posted by ibrahimbaba in Islam, politik.
trackback

Sebenarnya ada kebenarannya apabila kita meneliti kenyataan Dr. Zul yang dipetik:

PAS research chief Dzulkefly Ahmad said today the Islamic party is ready to accept non-Muslims in positions as high as deputy president

IB tidak hairan dengan kenyataan Dr. Zul itu. Memang benar dan sebenarnya sudah pun terlaksana.

Jika menurut fatwa Majlis Fatwa Kebangsaan ajaran Syiah adalah suatu ajaran yang sesat. Dan mafhum di kalangan pimpinan PAS, Timbalan Presidennya Mat Sabu memang menganuti fahaman Syiah.

Maka tidak hairanlah Dr. Zul mengeluarkan kenyataan sedemikian bagi memprovokkan minda ahli dan masyarakat umum akan apakah mereka sedar atau tidak. Mungkin Dr. Zul sudah memberi signal bahawa ada di kalangan mereka yang kurang selesa dengan pemimpin Syiah berada di puncak pimpinan parti.

Memandang kepada situasi di mana Presiden parti, Ustaz Hadi, belum pernah sekali pun membiarkan Timbalannya mempengerusi mesyuarat jawatankuasa pusat mungkin menandakan betapa seriusnya kebimbangan sesetengah mereka di kalangan pimpinan parti yang risau dengan pengaruh Syiah yang semakin kuat dalam parti.

Tidak seperti ketika Ustaz Nasa menjadi Timbalan Presiden, Ustaz Hadi pernah membiarkan beliau mempengerusi mesyuarat. Menurut pemerhati politik dalam PAS, Ustaz Hadi tidak pernah sekali pun membiar Mat Sabu mempengerusikannya – walau di mana program beliau berada, Ustaz Hadi akan tetap bersegera untuk mempengerusikan mesyuarat sendiri.

Artikel berkaitan Syiah sebelum ini: Memperingati Kepulangan Khomeini: Suatu Yang Aneh dan Ditertawakan

Sekian, IB

Advertisements

Comments»

1. Apa Komen Mat Sabu Berhubung Kebangkitan Di Syria? « Ibrahimbaba’s Weblog - August 4, 2012

[…] Malah ramai di kalangan pimpinan PAS sendiri yang tidak selesa dengan fahaman Syiah Mat Sabu. Presidennya sendiri pernah dipetik berkata tidak mahu biarkan Mat Sabu untuk mempengerusi mesyuarat parti dan akan cuba berusaha untuk mempengerusikannya sendiri. IB pernah menulis berhubung perkara ini (klik) […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: