jump to navigation

Raja Nong Chik Sebak – Impian Penduduk Flat 4 Tingkat Kerinchi Tercapai December 13, 2012

Posted by ibrahimbaba in masalah sosial, politik, rumahtangga.
add a comment
dari: http://apakecoh2.blogspot.com

Dato’ Raja Nong Chik tidak dapat menahan sebak melihat rumah contoh yang bakal dimiliki penduduk Flat 4 Tingkat Kerinchi. Pak Aziz @ Ahmad Rahman, Pengerusi Persatuan Penduduk Flat 4 Tingkat Kerinchi turut mengalirkan air mata gembira.

Jarang kita dapat tengok Menteri mengalirkan air mata di depan kita. Jadi, bila aku turun ke pelancaran K-Residensi, iaitu pembangunan semula Flat 4 Tingkat Kerinchi, aku tergamam bila Dato’ Raja Nong Chik sebak dan mengalirkan air mata bila melihat rumah contoh yang bakal diterima penduduk Flat 4 Tingkat Kerinchi menggantikan flat usang tiada bilik sebelum ini.

Mengapa Dato’ Raja Nong Chik sebak hingga mengalirkan air mata?
Kerana pembangunan semula Flat 4 Tingkat Kerinchi yang telah lama diperjuangkan oleh Dato’ Raja Nong Chik, sejak dari 25 tahun dahulu, kini hampir tercapai walaupun berdepan pelbagai rintangan.

Wajah asal Flat 4 Tingkat Kg Kerinchi yang usang & uzur

Rintangan utama yang dihadapi ialah hasutan dari Nurul Izzah. Nurul Izzah berjaya menghasut segelintir penduduk untuk menolak rancangan pembangunan ini walaupun majoriti penduduk sendiri yang mengundi melalui referendum memilih pemaju. Penggunaan referendum untuk memilih pemaju adalah julung kali diadakan di Malaysia dan membuktikan Kerajaan BN prihatin kepada kemahuan rakyat.

Apartment mewah yang bakal jadi milik penduduk

Nurul Izzah menghasut segelintir penduduk untuk membuat bermacam tuntutan yang tidak masuk akal. Bayangkanlah, pemaju telah bersedia memberi apartment baru 3 bilik dengan keluasan 900 kaki persegi untuk menggantikan flat usang tiada bilik keluasan 380 kaki persegi. Anggaran harga rumah baru mereka ialah RM350,000!! Bukan murah tu!! Pemaju juga beri wang pampasan untuk perpindahan keluar dan masuk. Pemaju juga menanggung kos menyewa penduduk sepanjang projek dilaksanakan. Itu pun tak cukup lagi?

Kesian pakcik ni, kena tidur atas pangkin di luar rumah. Mana taknya, rumah takda bilik, kalau anak bini dah tidur kat dalam, mana cukup tempat tidur!
Penduduk gembira melihat suasana ruang tamu di rumah contoh. Ruang tamu je dah lebih besar dari rumah dulu!

Kesian pakcik ni, kena tidur atas pangkin di luar rumah. Mana taknya, rumah takda bilik, kalau anak bini dah tidur kat dalam, mana cukup tempat tidur!

Nurul cuba berlagak kononnya dia pejuang hak penduduk Flat 4 Tingkat Kerinchi, padahal dia baru je tunjuk muka di situ sedangkan Dato’ Raja Nong Chik telah 25 TAHUN MEMPERJUANGKAN HAK PENDUDUK FLAT 4 TINGKAT KERINCHI!

93% dari kesemua penduduk iaitu 433 dari 468 keluarga telah menyokong pembangunan semula ini tetapi hak 34 individu yang menentang dijadikan tiket oleh Nurul Izzah untuk cuba menggagalkan pembangunan semula ini.
Kawan-kawan tentu masih ingat lagi rusuhan di tapak Flat 4 Tingkat Kg Kerinchi yang didalangi Nurul Izzah. Nurul Izzah bawa masuk orang luar seperti Adam Adli, samseng tahi kucing yang sebelum ni tak pernah pun jejak kaki ke Kg Kerinchi dan juga samseng-samseng Cina dan India untuk merusuh.
Kawasan ini penduduknya 100% orang Melayu, tapi Nurul, mengapa kau bawa masuk samseng-samseng Cina dan India untuk buat kacau?
Alhamdulillah, penduduk telah bersatu-padu dan menghalau keluar anasir asing yang dibawa masuk oleh Nurul Izzah.
Kini sejarah telah tercipta. Pembangunan semula flat usang Kg Kerinchi telah bermula.
Tahniah kepada para penduduk yang berjaya merealisasikan impian mereka.
Untuk Nurul Izzah, aku ada soalan:
Mengapa kau dengki sangat dengan penduduk Flat 4 Tingkat Kerinchi sampai mati-matian berusaha menggagalkan impian mereka?
Kerana kau, hampir tiga tahun projek ni tergendala. Kau tahu tak ada penduduk asal yang dah meninggal dunia, kempunan menunggu rumah baru impian mereka?
Kau ni namanya je wakil rakyat, Ahli Parlimen, tapi harapan penduduk Lembah Pantai kau tolak ketepi semata-mata demi kepentingan politik sempit kau.
Pemimpin jenis apa kau ni?
Apa kecoh-kecoh ni NO ROLE?
Advertisements

Apa Yang Ingin Dipromosikan Oleh Utusan? December 29, 2011

Posted by ibrahimbaba in akhbar, masalah sosial.
add a comment

Apakah nilai-nilai yang ingin dibawa oleh Utusan apabila di versi digital Utusan Malaysia hari ini memaparkan promosi parti pantai menyambut tahun baru dari sebelum maghrib hingga subuh keesokannya?

Gambar-gambar dari iklan itu jelas menunjukkan unsur gejala sosial yang sedang berleluasa sekarang seperti minuman arak dan seks bebas tanpa menggira waktu solat.

Bukankah di pantai-pantailah yang kerap didapati anak-anak muda ditangkap khalwat melakukan pelbagai aksi mencurigakan di larut malam?

Hantarkan bantahan anda segera ke Utusan Malaysia.

Gesa pihak berkuasa memantau.

Apakah Model Demokrasi Sebegini Yang Kita Cari-carikan? August 10, 2011

Posted by ibrahimbaba in masalah sosial, sosial.
add a comment

Kenapa kita terlalu memuja dan memuji Barat?

Apakah segala dari Barat itu baik?

Hak Asasi? Kebebasan bersuara? Kebebasan berhimpun? Demokrasi? …. ???

Apakah hasilnya sebegini yang kita cari-carikan? Apakah ini Barat yang hebat dimata kita?

Dipukul perusuh

Oleh Muhammad Apendy Issahak
apendy@hmetro.com.my
SERANG...rakaman dalam Youtube menunjukkan Asyraf disamun selepas diserang di London.
SERANG…rakaman dalam Youtube menunjukkan Asyraf disamun selepas diserang di London.
ASYRAF...patah rahang
ASYRAF…patah rahang

KUALA LUMPUR: “Anak saya bukan saja dipukul hingga patah gigi dan rahang, tetapi dia disamun sekumpulan lelaki sebaik melalui satu kawasan rusuhan di London,” kata Rossli Harun, 49, bapa pelajar Malaysia di Universiti Kaplan, London, Asyraf Haziq, 20.

Rossli berkata, dia dihubungi Mara dari bahagian pelajar luar negara pagi semalam, memberitahu mengenai kejadian menimpa anaknya itu.
Menurutnya, daripada maklumat yang diperoleh, anaknya serta seorang kawan Mohd Fariz ketika itu dalam perjalanan untuk berbuka puasa di rumah pelajar senior mereka.

Rossli yang bekerja sebagai Pengurus Eksekutif Bangunan berkata, dia terkejut dengan berita itu kerana beberapa jam sebelum kejadian, Asyraf ada menghubunginya untuk bertanyakan khabar ibu serta keluarga lain.
“Rasa macam tak percaya kerana dia baru saja telefon kira-kira jam 11 malam semalam (kelmarin), tiba-tiba pagi tadi (semalam) kira-kira jam 9 pagi, kami dikejutkan dengan berita yang menimpa Asyraf.
“Saya ada juga menghubungi Wisma Putra untuk mengetahui mengenai keadaan rusuhan di sana, namun dimaklumkan tiada rakyat atau pelajar Malaysia yang terbabit,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Katanya, video bagaimana Asyraf dipukul dan disamun tersebar dalam YouTube di Internet. Namun, dia bersyukur anaknya itu selamat dan kini dirawat di hospital.
“Kami juga difahamkan, Asyraf akan dibedah esok (hari ini) untuk merawat rahangnya yang patah. Saya sekeluarga begitu bimbang dan bersedih dengan apa yang menimpa anak, tambahan dia baru saja sebulan di sana melanjutkan pelajaran.

Kalau Begitu Saja Penatlah Orang PAS Berdemo dan Bantah! July 16, 2011

Posted by ibrahimbaba in masalah sosial, Melayu, PAS.
add a comment

Pas tak nak keluar Pakatan Rakyat? Nak teruskan brdemonstrasi?

Sekian, IB

Berita petikan dari Utusan malaysia:

Aktiviti berbentuk konsert hiburan di i-City tetap diteruskan – MB Selangor

KUALA SELANGOR 15 Julai – Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyatakan akan tetap meneruskan penganjuran aktiviti berbentuk konsert hiburan di i-City memandangkan ia adalah kawasan komersial seperti mana yang diluluskan kerajaan negeri sebelum ini.

Beliau berkata, keputusan itu dibuat setelah pihaknya mengambil kira perjanjian yang telah dibuat di antara kerajaan negeri dengan i-City meskipun timbul dakwaan bahawa penduduk kawasan berhampiran tidak senang dengan penganjuran aktiviti berkenaan pada hujung minggu sehingga menimbulkan bunyi bising dan sebagainya.

Pada masa yang sama, beliau turut mempersoalkan pembinaan kediaman mewah berhampiran kawasan i-City apabila jaraknya terlalu dekat termasuklah tidak mempunyai zon penampan dengan jarak 500 meter.

“Saya pelik bagaimana kawasan itu dijadikan taman perumahan mewah dengan jarak terlalu dekat dengan kawasan perindustrian dan komersial berikutan saya difahamkan tiada buffer zone dengan jarak 500 meter.

“Saya akan buat pertemuan dengan penduduk di kawasan itu dan berbincang pendekatan terbaik untuk mengatasi masalah ini memandangkan kawasan perumahan mereka terlalu dekat dengan i-City. Sama ada mereka akur dengan keadaan bising itu atau mahu cadangan pemasangan penampan bunyi dilaksanakan.

“Namun, itu (pemasangan penampan bunyi) memerlukan kos yang tinggi. Kita akan bincangkan perkara ini kemudian,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan program Jom Shopping bersama-sama 60 warga emas di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad semalam yang menuntut penjelasan kerajaan negeri mengenai status i-City termasuk program yang dijalankan di kawasan itu di setiap minggu yang didakwa menimbulkan masalah kepada penduduk sekitar.

Tuntutan itu dibuat Khalid kerana beliau sebelum ini telah mengemukakan petisyen kepada kerajaan negeri pada minggu lalu setelah difahamkan beberapa program berbentuk hiburan akan diadakan di lokasi berkenaan pada Ramadan ini.

Sementara itu, Khalid Abdul Samad ketika dihubungi hari ini menyatakan Pas Selangor tetap tidak bersetuju i-City dijadikan lokasi hiburan di Shah Alam kerana ia tidak sesuai dengan peranan bandar raya ini sebagai pusat pentadbiran dan pendidikan di Selangor.

Katanya, lokasi i-City itu tidak wajar dijadikan kawasan penganjuran hiburan kerana penganjuran aktiviti sedemikian bukan hanya mendapat bantahan daripada penduduk berhampiran kawasan berhampiran tetapi mencemari konsep bandar raya Shah Alam sebagai pusat ilmu.

“Shah Alam ini ada banyak pusat pendidikan, institusi pengajian tinggi (IPT), kawasan kediaman, masjid negeri dan pusat pentadbiran kerajaan negeri.

“Saya tidak setuju i-City itu dijadikan pusat tumpuan aktiviti hiburan. Saya minta kerajaan negeri memikirkan semula mengenai perkara ini,” ujarnya.

‘Kecerdikan’ MB Mat Said Menonjol Lagi February 9, 2011

Posted by ibrahimbaba in Kerajaan, masalah sosial, Melayu, politik, Terengganu.
add a comment

Baru semalam IB tulis pasal “Lagi Satu Ide Bernas Dari Mat Said” merujuk kepada cadangan MB Terengganu untuk membawa pensyarah-pensyarah dari Mesir untuk mengajar para pelajar yang kini terpaksa balik ke Tanah Air kerana pergolakan yang berlaku di sana. (baca di sini)

Hari ini tersiar satu lagi berita yang menunjukkan “kecerdikan” akal MB dari Kijal ini.

Dengan paparan tajuk ‘E-books help bridge gap’ dalam NST hari ini, di akhir berita tersebut dipetik kata-kata MB:

“They proved it again when Penilaian Menengah Rendah candidates of Sekolah Menengah Agama Imtiaz in Kuala Berang achieved the best grade in last year’s examination.”

Mat Said dilaporkan berkata bahawa walaupun daerah Hulu Terengganu dikatakan kawasan yang terpencil, namun daerah ini telah mencapai keputusan terbaik dalam peperiksaan mereka tahun lalu. Dan contoh diberikan adalah kejayaan Sekolah Menengah Agama Imtiaz Kuala Berang (SMAIKB) yang mendapat keputusan terbaik dalam PMR lalu.

Persoalannya:

1. SMAIKB adalah sebuah sekolah berasrama penuh dan pelajar terpilih sahaja yang diambil masuk. Kalau setakat mendapat 4A dalam UPSR belum lagi boleh layak untuk memasukinya. Maka sudah pastilah dari pelajar-pelajarnya yang hanya terbaik sahaja dapat memasuki sekolah ini yang menghasilkan keputusan terbaik.

2. SMAIKB juga merupakan sekolah integrasi pendidikan agama dan kurikulum akademik biasa. Sudah banyak model sekolah-sekolah seumpama ini telah berjaya mencipta nama mereka. Antara yang satu masa dahulu tersohor adalah Sekolah Menengah Agama di Labu Negeri Sembilan, sebagai satu contoh.

Kalau MB hendak mengutarakan contoh sepatutnya gunalah hasil keputusan sekolah-sekolah biasa di daerah tersebut berbanding dengan (juga) sekolah-sekolah biasa di daerah lain dalam Terengganu (atau banding dengan daerah lain di negeri lain – jika hendak diperluaskan perbandingan). Takkanlah Mat Said tidak belajar kaedah “sampling” ketika mengambil kelas “Research Methodology” di USM dulu.

Kalau setakat hendak dikelentongkan orang-orang kampung mungkin bolehlah MB bercakap sedemikian. Namun, orang ramai kini semakin cerdik, mereka mungkin akan mengatasi kecerdikan MBnya sendiri dalam memikirkan dalihan politik untuk mencari nama sahaja.

Kalaulah kita terimalah ini sebagai kejayaan kerajaan yang memerintah, di manakah pula hendak kita menunding jari terhadap satu lagi kejayaan negeri Terengganu dalam mencipta nama dan dalam rekod gejala sosial, pergaulan dan seks bebas, fenomena anak luar nikah (tertinggi – seperti dilaporkan oleh media beberapa bulan lepas), tangkapan khalwat yang menjadi-jadi di sebuah pantai di Terengganu (yang dilaporkan tahun lepas), ribuan Mat Rempit yang berkeliaran (terutama pada hari Jumaat dan Sabtu) dan banyak lagi.

Apakah “rekod-rekod” ini kerajaan memerintah tidak mahu “claim” sebagai rekod mereka?

Sekian, IB

Hotel’s Resident Prostitute! September 2, 2010

Posted by ibrahimbaba in Kerajaan, masalah sosial.
add a comment

Rupanya ada istilah sebegitu ya! Belum pernah IB ketahui sebelum ini. Ini bermakna semacam hotel itu ada menempatkan pelacur sepenuh masa di hotel mereka?

Kalau begitu senanglah pihak berkuasa mengambil tindakan. Bukan gitu? Atau pihak berkuasa pun macam IB yang kurang faham industri ini. Atau mereka saja-saja buat tak tahu dan tak mahu ambil tahu?

Sekian, IB

Inilah laporan yang menyebutnya “hostel’s resident prostitute” – tak tahu samada tersalah eja – hostel untuk sepatutnya hotel …

Shop assistant to hang for murdering prostitute lover

GEORGE TOWN: The Penang High court sentenced a furniture shop assistant to hang for the murder of his prostitute lover at a budget hotel on the island three years ago.

Hoo Eu Hee, 44, was found to be guilty of murdering Wong Nyik Yon, 46.

Wong was stabbed eight times on her chest and abdomen with a knife in a room of the Hock Aun Hotel in Jalan Datuk Keramat at 3.30am on Nov 29, 2007.

The two workers had told the court in an earlier hearing that Wong was the hostel’s resident prostitute and had operated there for more than a year.

Jurang Antara Pendapatan Orang Kaya dan Miskin Terus Melebar August 4, 2010

Posted by ibrahimbaba in ekonomi, Kerajaan, masalah sosial, Pembaziran.
1 comment so far

Perbezaan antara apa yang diperolehi oleh golongan kaya dan yang miskin (jurang perbezaan pendapatan) terus melebar dan memerlukan perhatian segera daripada kerajaan, kata Persatuan Penggun Pulau Pinang.

Presidennya, SM Mohamed Idris berkata, dalam masyarakat yang adil dan saksama, pertumbuhan ekonomi seharusnya memberikan manfaat kepada semua.

“Malangnya ini tidak berlaku di Malaysia walaupun sudah bertahun-tahun mengalami pertumbuhan ekonomi.

“Kini kita mempunyai kekayaan aristokrat di mana sekumpulan kecil rakyat Malaysia terlampau kaya (22 bilionair) manakala yang lain masih ramai lagi sekadar cukup makan.

“Malah lebih malang masih lagi ada yang hidup dalam keadaan ‘kais pagi makan pagi, kais petang makan petang’.

“Di satu pihak kita mempunyai orang yang tinggal di rumah yang mempunyai ruang yang begitu luas dengan nilai berjuta ringgit.

“Manakala di satu pihak lagi tinggal bersama dalam keadaan sesak dengan bilangan sehingga 21 orang di flat kos rendah yang sempit,” kata Mohamed.

Menurutnya, statistik membuktikan bahawa jurang yang tidak seimbang kini menjadi masalah utama:

  • 40 peratus isirumah di bahagian bawah mempunyai purata pendapatan RM1,222 manakala 20 peratus isirumah di bahagian atas memperolehi pendapatan purata RM8,157.
  • 58 peratus isirumah memperolehi pendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan. (Pada 2009, kerajaan memutuskan bahawa mana-mana isirumah bandar dengan kurang daripada RM3,000 akan dianggap sebagai miskin.).
  • Pertumbuhan pendapatan menjadi kuat hanya untuk mereka yang memperolehi pendapatan yang berada 20 peratus di bahagian atas terutama sekali sejak 1990.
  • Perbezaan dalam kalangan kumpulan bandar kekal tinggi dengan tiada perubahan dalam dekad yang lalu.

“Pada 2007, Pekali Gini Malaysia adalah 0.441 pada 2007 ia itu satu perubahan daripada 0.462 pada 2004. Bagaimanapun pada 1990, Pekali Gini adalah 0.442, yang bermakna bahawa tidak banyak kemajuan dalam menangani masalah ketidakseimbangan pendapatan.

(Pekali Gini adalah ukuran ketidakseimbangan daripada 0 kepada 1, dengan 0 mewakili persamaan mutlak dan 1 mewakili ketidakseimbangan mutlak).

“Lebih banyak yang perlu dilakukan untuk membolehkan penduduk miskin bandar dan luar bandar bagi mengeluarkan mereka daripada lingkaran ganas kemiskinan,” tambahnya.

“Berada dalam kemiskinan menyebabkan mereka berdepan dengan pelbagai masalah yang berkaitan seperti pemakanan, kesihatan dan pendidikan.

“Sebahagian besar daripada kanak-kanak Malaysia masih lagi mengalami masalah kekurangan zat makanan dengan kira-kira 15 peratus didapati mempunyai kurang berat badan dan terencat pembesarannya.

“Apabila kanak-kanak ini membesar dengan tanpa kelayakan akademik yang baik, mereka berakhir dengan pekerjaan yang berpendapatan rendah.

Mereka terus miskin seperti ibu bapa dan begitulah seterusnya anak-anak dan cucu mereka melainkan lingkaran kemiskinan ini diatasi,” tambahnya.

Mohamed berkata, ia bukan hanya persoalan ekuiti bahawa semua rakyat Malaysia perlu mendapat bahagian yang sama daripada pertumbuhan ekonomi negara.

“Jika masalah jurang perbezaan ekonomi ini tidak ditangani dengan serius, ia akan membawa kepada masalah sosial, contohnya peningkatan dalam kadar jenayah. Masyarakat yang adil dan saksama akan berkembang dengan lebih pantas berbanding dengan yang kurang adil.

“Jurang perbezaan pendapatan yang tidak diselesaikan jelas menunjukkan bahawa kita mempunyai masalah struktur.

‘Kita perlu berhenti daripada meneruskan model pembangunan ekonomi yang diimport dari Barat tetapi sebagai ganti menggunakan model yang memenuhi keperluan kita sendiri dan memberikan manfaat kepada semua sektor penduduk.

“Oleh itu kerajaan perlu membelanjakan lebih banyak wang untuk pendidikan dan program penjagaan kesihatan terutama sekali khusus untuk membantu golongan miskin.

“Ia juga perlu mengurangkan jurang perbezaan antara pelaburan bandar dan luar bandar dengan memastikan peluang pekerjaan boleh diperolehi dengan banyak di kawasan luar bandar,” tegasnya.

Menurutnya, lebih banyak dana diperlukan untuk menjalankan program bagi merapatkan jurang ketidakseimbangan pendapatan yang seharusnya datang daripada golongan kaya, yang mempunyai kawajipan moral untuk membantu sesama insan yang tidak bernasib baik.

“Kami menyarankan cukai berikut digunakan untuk merapatkan jurang ketidakseimbangan pendapatan:

a) Cukai Pewarisan/duti harta: Memperkenalkan sama ada cukai pewarisan (yang akan dibayar oleh orang yang mendapat faedah) atau duti harta

(yang dibayar oleh harta si mati). Banyak negara (contohnya Amerika Syarikat, United Kingdom, Perancis, Jerman, Belanda dan Kanada) telah melaksanakan cukai pewarisan atau duti harta. Malaysia juga mempunyai duti harta sehinggalah ia dimansuhkan pada 1991.

Cadangan cukai pewarisan/duti harta ini perlu mempunyai nilai permulaan yang rendah dan struktur progresif. Cukai ini akan dapat membantu negara menuju ke arah masyarakat yang lebih adil.

b) Cukai Peribadi: Kerajaan perlu menghentikan pengurangan kadar cukai pendapatan persendirian untuk mereka yang berpendapatan tinggi. Sebagai ganti ia seharusnya meningkatkan kadar untuk mengutip lebih banyak dana untuk pembahagian pendapatan.

dipetik dari Malaysiakini

Menjemput Bala Untuk Tiba March 15, 2010

Posted by ibrahimbaba in masalah sosial, sosial.
Tags:
add a comment

Apa sudah jadi? Kita sudi menjemput bala bencana menimpa baru hendak sedar?

***************************

Police: Penang a gay sex services hub

thestar.com.my

PETALING JAYA: Penang is becoming a hub for commercial gay sex services and the local councils seem to encourage it, police claim.

Penang police chief Deputy Comm Datuk Wira Ayub Yaakub said police had raided health and fitness centres that were being used as a front for gay sex services over the past couple of years.

“Although we have forwarded our recommendations to the local councils not to renew the operators’ permits, we find the centres still in operation,” he said.

“Because of the local authorities’ inaction, the operators have become big-headed, acting as if they are above the law,” said DCP Ayub in an interview.

For instance, he said police raided a health club in Pulau Tikus about a month ago, but business was still continuing.

“In fact, all the premises that we have raided are still carrying on with their businesses,” he said, adding that police had identified at least five health clubs catering to gay activities in Fettes Park, Pulau Tikus, Bagan Jermal and Seberang Jaya.

“We should not allow such unhealthy culture to thrive here,” he said. DCP Ayub chided critics who claimed that such raids would hamper tourism.

Penang municipal councillor Tay Leong Seng said he would ask council officers for an explanation before making any comment.

AWAS – Kedai Buku Di Kuala Terengganu May 16, 2009

Posted by ibrahimbaba in Islam, Kuala Terengganu, masalah sosial, Melayu, sosial, Terengganu.
Tags: , , , , , ,
add a comment

dipetik dari http://membelaislam.wordpress.com/2009/04/17/awas-kedai-buku-di-kuala-terengganu/

Sudah menjadi buah mulut orang ramai di bandaraya Kuala Terengganu namun masih ramai lagi mereka yang terus terperangkap dan tertipu. Pemilik sebuah kedai buku yang mempunyai beberapa rangkaian kedai di sekitar Kuala Terengganu didapati terlibat dalam usaha memurtadkan anak-anak gadis Melayu kita. Selain dari itu ramai juga mereka yang telah diperkosakan.

Pengakuan beberapa bekas pekerja yang sudah serik dicabul kehormatan menceritakan pengalaman pahit mereka. Pemiliknya memang lebih suka mengambil kakitangan-kakitangan perempuan, anak-anak gadis dari kampung sekitar yang kurang pendidikan agama, lemah iman dan yang mudah terpedaya dengan wang ringgit.

Sesetengah yang berani dan teguh iman, mereka sanggup berhenti dari terjerumus dengan maksiat yang berleluasa serta terancam keimannya. Malah semakin ramai dari mereka yang bersuara menceritakan kebobrokan nafsu serakah pemiliknya. Ada juga anak-anak gadis yang ternoda dan akhirnya terpaksa mengugurkan kandungan.

Seorang dari bekas pekerja mengaku turut pernah cuba dimurtadkannya. Kesedaran akhirnya menyelamatkan anak gadis yang sudah bersuami ini dari tersesat dan gugur imannya.

Walaupun sudah menjadi buah mulut ramai, namun di kalangan sesetengah orang-orang Melayu kita masih tidak sedar apa yang dilakukan oleh pemilik kedai dan terus memberi sokongan serta melanggani kedai-kedai buku ini. Dalam pada itu, sememangnya ada juga yang tidak sedar, namun sesetengah mereka yang telahpun maklum apa yang dilakukan oleh pemilik kedai terhadap anak-anak gadis, mereka tetap terus melanggani kedai-kedai buku ini.

Baru-baru ini, di antara para pelanggannya, didapati terpampan pelekat “Selamatkan Gaza” pada kereta Wiranya, walhal dia sendiri tidak sedar apa yang dilakukan oleh pemilik kedai yang dilangganinya itu mungkin lebih dahsyat dan lebih dekat di hati dari apa yang Israel lakukan nun jauh di sana.

Di kalangan “salegirls” yang diambil bekerja oleh pemiliknya diletakkan syarat mesti berpakaian seksi. Jurujual ini dihantar ke sekolah-sekolah untuk menjual buku sambil menarik perhatian guru-guru dengan pakaian dan lagak seksi mereka. Ramai guru-guru yang sudah merungut. Ada di kalangan pendidik yang sayangkan anak-anak gadis kita telah “ban”kan jurujual dari kedai ini untuk ke sekolah mereka. Namun, tetap ada pula guru-guru yang “agak gatal” patang dihulur “manisan” begini lapar menunggu.

Sesuatu tindakan drastik mesti dilakukan. Mereka yang peka dengan agama dan bangsa Melayu mereka MESTI bertindak untuk menyedarkan kawan-kawan serta sahabat handai mereka.

****************

Komen:

walaupun tidak disebut dengan jelas nama kedai, namun apabila dibaca komen-komen di blog asalnya – ramai yang meneka kedai yang dimaksud ialah Pustaka Seri Intan.

Ada Astro – Tiada Bantuan Kebajikan April 22, 2009

Posted by ibrahimbaba in akhbar, masalah sosial, sosial.
Tags: , , ,
1 comment so far

IB setuju untuk batalkan bantuan dari Jabatan Kebajikan jika mereka melanggani Astro. Sebahagian dari apa yang dilaporkan oleh NST (di bawah) disokong oleh IB.

Jika mereka mampu untuk melanggani Astro – kenapa perlu bantuan kebajikan dihulurkan.

IB amat hairan ramai dari rakyat Malaysia yang tergila melanggani Astro walhal kemampuan kewangan mereka tidak mengizinkan. Lebih banyak lagi keperluan lain untuk keluarga yang perlu didahului tetapi mereka tetap melanggani Astro.

Bayangkan berapa buah buku dapat dibeli dari yuran langganan setahun Astro. Berapa banyak keperluan persekolahan anak-anak mereka dapat dipenuhi jika tidak dihabiskan kepada langganan Astro? Berapa tin susu anak dapat dibeli untuk nilai langganan Astro setiap bulan?

IB sedih, apabila melawat kawasan-kawasan pendalaman serta melihat kawasan-kawasan setinggan, mahu pun di perumahan kos rendah yang dipenuhi dengan cakera satelit Astro. Di manakah keutamaa mereka?

Semasa IB menuntut di luar negara dahulu, IB dapati masih ramai dari kalangan masyarakat mereka yang sekadar menonton TV saluran-saluran percuma dan tidak melanggani “cable TV”.

Namun, mungkin Jabatan Kebajikan perlu memperhalusi kriteria dan syarat untuk dilaksanakan agar mereka ini tidak pula dianiayai. Mungkin kes seperti di bawah ini perlu dipertimbangankan dengan wajarnya.

Sekian, IB

Laporan NST:
Got Astro or TV? Sorry, no welfare aid for you

KUALA LUMPUR: The words “disabled, Astro” and “aid” cannot occur in the same sentence, as far as the Welfare Department is concerned.

The department bars the disabled from getting welfare aid if they have Astro or a television set at home.

The rule applies even if one lives in someone else’s house, temporarily or otherwise.

S. Karupanan, 73, found this out the hard way three months ago when the department cut the RM200 aid to him as he was temporarily staying in a house which “had Astro service”.

The department had paid for surgery on one knee and promised to underwrite the cost of the operation on the other knee.
But while awaiting the second surgery, he moved into his daughter’s house and his troubles began.

Welfare officers who came to visit him saw red when they chanced upon the Astro connection and immediately withdrew the aid.

For K. Shanmugam, 51, who applied for welfare assistance in 2005 on becoming paralysed, it has been a string of “no’s” from the department for aid.

His mistake, he believes, was his honest reply when asked if he had a television set and Astro at home.

“That’s the first question they asked. When I said I had both, they immediately said that I was not eligible for assistance as there were others poorer than me.”

The former crane driver, who was earning RM2,000 in Singapore when a motorcycle accident four years ago left him paralysed, was baffled by the department’s decision.

He said that the bills of the family of six were paid by relatives who realised that he only had Astro to keep him company when the children were out of the house.

“I cannot work. The only pleasure in my life now is the Astro service,” he said.

Another extreme case is that of a a disabled 40-year-old, paralysed from the neck downwards, who lives with her partly-paralysed mother.

The disabled woman, who declined to be identified, decided against applying for an Astro connection after being warned by a welfare officer that they would cut aid to them if she did so.

What she cannot understand is why they would do so as Astro was the “only” company she and her mother could have at home.

“We cannot leave our house and we live on donations and welfare aid. What’s wrong if some people who sympathise want to get us an Astro connection?”

Welfare director-general Datuk Meme Zainal Rashid could not be reached for comment.