jump to navigation

Angkuhnya Manusia Bernama Asri Zainal Abidin December 30, 2009

Posted by ibrahimbaba in Islam.
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
9 comments

Memang benar angkuhnya!

Mana-mana pihak atau agensi dan sesiapa juga yang tidak sehaluan atau yang dia rasakan menentangnya, dia akan memperleceh dan merendah-rendahkan agensi atau seseorang itu.

Sikap angkuh dan sombong melampaunya bukan suatu yang baru. Bagi sesiapa yang pernah menonton ceramahnya dalam Youtube atau mana-mana rakaman – pasti telahpun banyak yang dapat mengesahkannya. Itulah angkuhnya manusia yang bernama Dr. Mohd Asri Zainal Abidin @ Abdul Talib (MAZA) [komen lencongan sikit … pelik sikitlah Abdul kepada Talib … hmmm]

Contoh terbaru ialah berikut (yang dipetik dari tulisan terbarunya semalam – tak payahlah IB tambah “hits” dia dengan meletakkan pautannya [lagi tambah act dia]):

Pihak RTM 1, pula semalam (28 Disember 2009) menyiarkan siaran langsung Hj. Uthman Muhammady dan seorang penceramah yang tidak dikenali membuat tafsiran yang salah terhadap perbezaan pendapat dan usaha pembaharuan.

Ustaz Muhammad `Uthman El-Muhammady hanya dipanggil dengan Hj. Uthman Muhammady! Saya serahkan kepada pembaca menilainya. Begitulah dalam banyak petikan ceramahnya yang lain … termasuk apa yang dipanggilnya kepada Sheikh Jaafar Al-Barzanji – ada rakaman Youtube tu.

Kepada panelis kedua, Prof. Madya Dr. Fakhruddin Mukti, disebut oleh Dr. Asri hanya sebagai seorang “penceramah yang tidak dikenali“. Dia nak kata dia lebih dikenali … ikut dialah. Nama Dr. Fakhrudin terpampang di skrin TV. Dr. Fakhruddin seorang Profesor Madya. Dr. Asri tu sekadar pensyarah kanan je! Jangan duk act lah! Perbezaan antara seorang PM dengan setakat pensyarah kanan adalah kayu pengukur kesarjanaan. Yang mencari populariti dengan berbangga dengan hits di blog, muka disiar oleh akhbar, puak Islam Liberal memberi sokongan, Mahathir suka, telefon Marina Mahathir bila kena tangkap …. dan panjang lagilah … itu bukannya kayu pengukur kesarjanaan.

Dr. Asri (MAZA) dalam banyak tulisannya telah melacurkan kesarjanaan yang dia sendiri selalu berbangga dengannya. Dia selalu tidak jujur dalam penyampaian maklumatnya, kerap sengaja diputarbelitkan fakta, pick-and-choose mana yang dia rasa membantunya dan menyorok sesetengah fakta lain … apakah itu nilai kesarjanaan yang dicari dan diwarwarkannya? Bacalah salah satu sanggahan Dr. Asmadi: Ulasan Terhadap Artikel Dr. MAZA: Salah Guna Nama Ijmak.

Kalau RTM tak jemput dia jangan terus “kecewa kerana ada saluran media yang tidak bersikap positif“. Yang hang duk bayar kat Astro untuk siar kisah perahu hang tu? Yang Majalah-i tu penuh dengan tulisan-tulisan menentang arus perdana – hang kata “memberikan laporan yang positif dan adil“. Kerana ikut hang, hang OK. Tak siar muka hang, hang kata tak positif … apalah!

Kalau orang Teganu, MAZA ni bunyinya semacam “majal” seperti sial majal. Agaknya bunyi itu mengambarkannya … boleh kita katakan begitu?

Mereka yang sealiran dengan dia ni sememangnya begitu. Kadang-kadang tu, bila kita tengok muka mereka ni nampak macam dia orang “gong”lah … kata orang Teganu. Tengok sajalah bagaimana kebiadaban Dr. Fauzi Deraman dalam rakaman Al-Kuliyyah (yang Asri marah sangat tak disiar secara langsung – lihat nota tambahan di bawah). Dengarlah gelak ketawa penonton yang sealiran dengannya – siap ada yang tepuk tangan. Tak pe … tu bukan bidaah.

Sekian, IB

… bagi mereka yang mengikuti penulisan IB, kali ini gaya penulisan dan bahasa yang IB guna agak berbeza sikit … sebab geramlah!

Nota tambahan:

Ini yang IB telah tulis sebelum ini berhubung siaran rakaman Al-Kulliyyah:

Pasal rakaman ini, apa yang IB dengar, ianya mungkin tidak akan disiarkan kerana “orang-orang tertentu” merasakan rakaman ini tidak menyebelahi mereka. Malah asalnya “mereka” hendak siarkan secara langsung kerana dirasakan mereka bakal dapat “pukul” Ustaz Uthman secara “live” dengan dua orang tokoh mereka. Allah Maha Bijaksana dalam perancanganNya.

[dipetik dari komen IB kepada artikel Kebiadaban Spiritual]

Ada Astro – Tiada Bantuan Kebajikan April 22, 2009

Posted by ibrahimbaba in akhbar, masalah sosial, sosial.
Tags: , , ,
1 comment so far

IB setuju untuk batalkan bantuan dari Jabatan Kebajikan jika mereka melanggani Astro. Sebahagian dari apa yang dilaporkan oleh NST (di bawah) disokong oleh IB.

Jika mereka mampu untuk melanggani Astro – kenapa perlu bantuan kebajikan dihulurkan.

IB amat hairan ramai dari rakyat Malaysia yang tergila melanggani Astro walhal kemampuan kewangan mereka tidak mengizinkan. Lebih banyak lagi keperluan lain untuk keluarga yang perlu didahului tetapi mereka tetap melanggani Astro.

Bayangkan berapa buah buku dapat dibeli dari yuran langganan setahun Astro. Berapa banyak keperluan persekolahan anak-anak mereka dapat dipenuhi jika tidak dihabiskan kepada langganan Astro? Berapa tin susu anak dapat dibeli untuk nilai langganan Astro setiap bulan?

IB sedih, apabila melawat kawasan-kawasan pendalaman serta melihat kawasan-kawasan setinggan, mahu pun di perumahan kos rendah yang dipenuhi dengan cakera satelit Astro. Di manakah keutamaa mereka?

Semasa IB menuntut di luar negara dahulu, IB dapati masih ramai dari kalangan masyarakat mereka yang sekadar menonton TV saluran-saluran percuma dan tidak melanggani “cable TV”.

Namun, mungkin Jabatan Kebajikan perlu memperhalusi kriteria dan syarat untuk dilaksanakan agar mereka ini tidak pula dianiayai. Mungkin kes seperti di bawah ini perlu dipertimbangankan dengan wajarnya.

Sekian, IB

Laporan NST:
Got Astro or TV? Sorry, no welfare aid for you

KUALA LUMPUR: The words “disabled, Astro” and “aid” cannot occur in the same sentence, as far as the Welfare Department is concerned.

The department bars the disabled from getting welfare aid if they have Astro or a television set at home.

The rule applies even if one lives in someone else’s house, temporarily or otherwise.

S. Karupanan, 73, found this out the hard way three months ago when the department cut the RM200 aid to him as he was temporarily staying in a house which “had Astro service”.

The department had paid for surgery on one knee and promised to underwrite the cost of the operation on the other knee.
But while awaiting the second surgery, he moved into his daughter’s house and his troubles began.

Welfare officers who came to visit him saw red when they chanced upon the Astro connection and immediately withdrew the aid.

For K. Shanmugam, 51, who applied for welfare assistance in 2005 on becoming paralysed, it has been a string of “no’s” from the department for aid.

His mistake, he believes, was his honest reply when asked if he had a television set and Astro at home.

“That’s the first question they asked. When I said I had both, they immediately said that I was not eligible for assistance as there were others poorer than me.”

The former crane driver, who was earning RM2,000 in Singapore when a motorcycle accident four years ago left him paralysed, was baffled by the department’s decision.

He said that the bills of the family of six were paid by relatives who realised that he only had Astro to keep him company when the children were out of the house.

“I cannot work. The only pleasure in my life now is the Astro service,” he said.

Another extreme case is that of a a disabled 40-year-old, paralysed from the neck downwards, who lives with her partly-paralysed mother.

The disabled woman, who declined to be identified, decided against applying for an Astro connection after being warned by a welfare officer that they would cut aid to them if she did so.

What she cannot understand is why they would do so as Astro was the “only” company she and her mother could have at home.

“We cannot leave our house and we live on donations and welfare aid. What’s wrong if some people who sympathise want to get us an Astro connection?”

Welfare director-general Datuk Meme Zainal Rashid could not be reached for comment.