jump to navigation

Kelab Penyokong BN Memperakui Kejahatan Mereka Selama Ini April 19, 2009

Posted by ibrahimbaba in Kerajaan, Kuala Terengganu, politik, UMNO.
Tags: , , , ,
add a comment

Akhirnya mereka sendiri memperakui kejahatan yang selalu mereka lakukan selama ini. Cuma bezanya kali ini ialah mereka lakukan terhadap sesama mereka dari puak yang berlawanan dengan mereka.Selalunya yang menjadi mangsa ialah parti lawan atau orang awam yang dituduh menjadi penyokong parti lain dari mereka.

Kali ini Kelab Penyokong BN Terengganu telah membuka pekung mereka sendiri apabila menuduh puak Ahmad Said yang memerintah bertindak jahat dengan memecat serta menukar mana-mana pegawai kerajaan dan GLC Terengganu yang tidak bersama puak mereka atau yang menyebelahi puak lawan mereka dalam parti yang sama. Termasuk dalam tindakan jahat dikatakan juga sesetengah mereka ini ada yang kena turun pangkat.

Laporan The Star hari ini menceritakan semua ini. Antaranya:

“… drastic step of removing, demoting and redesignating senior officers of state-linked companies and agencies …”

“… Ahmad’s decision to stop the uniform aid to schoolchildren”

hinggakan amaran bunuh!

“… were also upset when three of their peers received death threats purportedly originating from the Mentri Besar’s office …”

Mana satu yang benar? Kalau pejabat MB nafikan bermakna 3 yang menerima amaran tersebut berBOHONG!

Sekian, IB

The Star, Sunday April 19, 2009

MB failed to explain raft of changes, says club

KUALA TERENGGANU: Mentri Besar Datuk Ahmad Said’s failure to explain his drastic step of removing, demoting and redesignating senior officers of state-linked companies and agencies may be one reason for his fallout with the 10 Barisan Nasional assemblymen.

Another reason, claimed the Terengganu Barisan Nasional Supporters Club, was Ahmad’s decision to stop the uniform aid to schoolchildren.

Club secretary Alias Abdullah said what Ahmad did sowed resentment on the ground.

“I don’t think ties would have soured if the Mentri Besar had briefed the state assemblymen properly on the reasons for his actions,” said Alias, who is also the Alur Limbat assemblyman.

Ahmad had earlier removed and re-designated many state senior officers. They included chief executive officers of state-owned companies, while several top government officials felt that they had been demoted when they were re-assigned to head less important agencies.

Alias said the assemblymen were also caught in a bind when they could not explain why some aid to the constituents were stopped.

He claimed that Ahmad ignored the difficult situation of the state assemblymen.

Alias said the 10 assemblymen were also upset when three of their peers received death threats purportedly originating from the Mentri Besar’s office, leading them to stay away from the second day of State Legislative Assembly proceedings.

In another development, state police chief Senior Asst Comm Datuk Sukhri Dahlan said investigations into the death threats were still in progress.

Advertisements

Mat Said Terselamat? April 15, 2009

Posted by ibrahimbaba in Kerajaan, Melayu, politik, Terengganu.
Tags: , , , , , , ,
1 comment so far

Nampaknya Mat Said terselamat kali ini. Diselamatkan Najib – dengan amarannya supaya kesepuluh ADUN hadir hari ini?

Walau apa pun Mat Said sudah pun terlepas dari menjadi MB yang paling singkat dalam sejarah negeri Terengganu. Dia sudah melebehi setahun. MB tersingkat pemerintahannya ialah apabila Terengganu benar-benar ketandusan pemimpin lebih 35 tahun lalu apabila Mahmud terpaksa diletakkan menjadi MB (sementara) apabila krisis dalam UMNO negeri dengan persekutuan pada ketika itu menyebabkan Ibrahim Fikri meletak jawatan.

Mahmud hanya jadi MB untuk setahun. Sekurangnya MB Said dah lebih sikit daripada Mahmud.

IB hairan memerhatikan Rasol 1 … dulu nak letak jawatan … tak jadi. Sekarang ni tak nak pergi sidang DUN … pergi pulak hari ini.

Mungkin sudah agak sukar untuk kedua-dua kem (Derih dan Mat Said) ini untuk berbaik. Malah yang jadi peliknya untuk negeri Terengganu ni … yang duduk berbaloh sokmo antara orang utara (Besut) dengan orang selatan (Kemamang).

Zamang Wang Mokhtar (Kemamang) tak boleh ngam dengan Yusof Nor (Besut) – bbaloh hanyar kata orang.

Leni, pun gitu juga. Cuma yang peliknya anok Ayah Wang ikut orang Besut pulak.

Analisa dalam The Star di bawah agak menarik.

Sekian, IB

[p.s. maaf ulasan di atas tak seberapa sangat … serabut merenung nasib bangsa dan rakyat yang terumbang-ambing akibat pemimpin yang bertelagah – bukan sahaja di Terengganu …]

On shaky ground

Terengganu Mentri Besar Datuk Ahmad Said may be facing mounting pressure following a show of defiance against him by his own assemblymen.

MENTRI Besar Datuk Ahmad Said’s body language was quite defensive when he arrived at the Terengganu Legislative Assembly yesterday.

For several weeks now, he had been plagued by rumours that his own assemblymen were plotting to move a motion of no-confidence against him at the assembly sitting and he was probably expecting the worst as he took his seat.

His state exco members were in their places but the entire stretch of seats for the Barisan Nasional backbenchers were empty. His Barisan backbenchers had decided not to attend the sitting and it seemed like he had escaped the attempt at a no-confidence vote.

Either way, it was not good for him and it was embarrassing especially with the PAS assemblymen and the media gallery watching on.

A rebellion against his leadership as the Mentri Besar was truly on the boil.

The Terengganu Government is predominantly Umno, with only one MCA assemblyman. As such, an opposition against him from the ranks also undermines his position as the state Umno chief.

Ahmad, who became Mentri Besar just a little over a year ago, is on shaky ground.

Talk of a no-confidence move against his leadership had been brewing for some time.

A week before the assembly sitting, he lost his temper at a meeting and told those present that he was aware of what they were up to. He warned that he would fight back and would even sack the trouble-makers if he had to.

“We just listened. There is no point arguing with him when he is in one of his moods,” said one of the assemblymen.

Ahmad’s appointment as Mentri Besar had come on the heels of a political crisis in the state.

Umno wanted the technocratic Datuk Seri Idris Jusoh to be reappointed but the Terengganu palace had preferred Ahmad.

Idris was a dynamic Mentri Besar. He made an impact in his first term and implemented some high profile, albeit controversial, projects.

Ahmad has struggled to fill Idris’ shoes and spent most his first year on the job running down his predecessor’s work especially the wasteful Monsoon Cup.

People initially put up with his rhetoric but once the honeymoon ran out, he came under pressure to perform and deliver. And that was when his real problems began.

Ahmad is essentially a good grassroots politician but running a state as big and complex as Terengganu calls for much more.

Many in Terengganu were critical of Idris’ fast track mode of doing thing and of his association with various political and business figures. But under Ahmad, they felt the state had receded again into the backwaters.

The loss of the Kuala Terengganu by-election to PAS was also a blow to Ahmad’s standing.

Ahmad had also been unable to engage the assemblymen who were aligned to Idris. His abrasive style alienated many of them.

Then a few months ago, he undertook some drastic reshuffling in the state civil service as well as the government-linked corporations that resulted in political costs for him and resentment among many quarters.

More recently, there was talk that he had fallen out of favour with the palace, a perception reinforced by the open rebellion against him. The assemblymen, it is said, would not have been so bold if they did not sense that Ahmad had lost the support of the palace.

Some believe that the rebels are trying to send a message to Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak.

Terengganu is known as a swing state. Seats here are often won by very narrow majorities and it does not take much for the people to take their votes from one side to the other.

Ahmad’s opponents are probably trying to tell Najib that unless there is change in the Terengganu leadership, the state may swing to PAS in the next general election.

The assemblymen who were absent held a press conference to explain their absence, holding up their handphones to show reporters the threatening SMS messages that some of them had received the night before.

They will return to the assembly sitting today after assurances from the police but the stalemate between Ahmad and them is likely to drag on.

Ahmad may have escaped an attempt at a no-confidence vote but he has lost the confidence of a substantial number of his assemblymen.

Terengganu has 32 state seats of which 24 are held by the Barisan. Of these, 10 are openly opposed to him and apparently not all of the exco members are with him although they had dutifully turned up at the assembly sitting yesterday.

Ahmad came to power on the crest of a controversy and it looks like he is being pressured to go under equally controversial circumstances. But he is a street-fighter type of politician and he will fight to stay. What about his opponents?

“We will leave it in the hands of God and the party president,” said Ajil assemblyman Datuk Rosol Wahid.

2-0 Untuk Pak Lah – Akibat Pukulan Mat Said July 26, 2008

Posted by ibrahimbaba in Melayu, Pembaziran, politik, Terengganu, UMNO.
Tags: , , , , , , , ,
2 comments

Tidak tahu samada memang dirancang begitu atau tidak, hasilnya Mat Said memang lagi. Kini Pak Lah sudah dua kali terkena. Kata orang sudah 2-0!

Entah apa muslihat yang dirancang, tetapi hasil keberanian dengan sikap “nok ggocoh”nya, Mat Said berkeras dengan pembelian “Mechedih”nya. Mat Said tidak hiraukan arahan pekeliling persekutuan dan bersungguh dengan hujjah hingga membawa Badan Pencegah Rasuah untuk menyiasat kos penyelenggaraan kereta-kereta Perdana yang dibeli kerajaan Terengganu pada 2004 lalu.

Apa tujuannya pelbagai pendedahan yang dibongkar tidak berani IB teka, tetapi hasilnya banyak mengoncangkan pelbagai pihak dan beberapa tokoh. Tidaklah pula IB yakin siasatan BPR akan membuah sesuatu yang boleh kita harapkan. Besar kemungkinan tiada apa-apa bukti penyelewengan yang akan ditemui. Ini kerana risiko mendedahkan sebarang penyelewengan di saat terlalu ramai tokoh UMNO dilanda pelbagai masalah dan keadaan parti yang tidak menentu, tidak mungkin Pak Lah berani untuk bertegas.

Membenarkan Mat Said menyimpan “Mechedih” dan tidak mengambil sebarang tindakan terhadap Mat Said jelas Pak Lah kalah lagi kali kedua dengan Mat Said. Helah membenarkan kereta itu digunakan untuk tetamu hanyalah suatu helah – sekadar menjaga air muka. !4 buah kereta “Mechedih” tersadai menanti tetamu datang!

Isu benar tidak Perdana lebih mahal untuk diselenggara kini akan hilang begitu sahaja. Malah kerajaan akan terpaksa mengeluarkan peruntukan baru untuk membeli 14 buah lagi – untuk membeli Perdana yang baru. Dan sesekali “Mechedih” turut akan dipakai mereka bila isu ini reda dan orang sudah tidak lagi hirau. Maka Mat Said dapat “Mechedih” dan Perdana sekali gus! Rakyat terus terabai!

Dalam pertembungan pertama, Pak Lah sudah terkena 1-0. Dan 1-0 tersebut amat memalukan bagi Pak Lah. Berkeras dengan menolak pemilihan Mat Said oleh Tuanku, pelbagai kenyataan dibuat, malah dengan 23 ADUN sanggup letak jawatan menentang perlantikan Mat Said pun, Pak Lah tetap tersungkur. Sebab Mat Said memang orang yang berani “ggocoh”.

Janganlah diacah lagi Mat Said kalau Pak Lah tidak mahu kena 3-0 pulak.

Sekian, IB

Mercedes Lebih Menjimatkan Dari Proton Perdana July 21, 2008

Posted by ibrahimbaba in Kerajaan, Pembaziran, Terengganu, UMNO.
Tags: , , , , , ,
10 comments

Amatlah sukar bagi MB Terengganu, Ahmad Said, untuk berhujah bahawa membeli Mercedes lebih menjimatkan dari membeli Proton Perdana. Pusing ikut mana pun hujahnya tidak dapat berdiri.

DIlaporkan 14 buah Mercedes E200 Kompressor bernilai RM3.43 mahu dibeli berbanding dengan Perdana Eksekutif yang mungkin bernilai sekitar RM100,000 sebuah (tanpa cukai!). Maka untuk 14 buah pun hanya baru RM1.4 juta!

Kos untuk beli sudah lebih sekali ganda.

Kemudian dikatakan kos penyelenggaraan Perdana Exco Toh Chin Hwa untuk tempoh 36 bulan menelan RM50,000. Ini sebenarnya menimbukan beberapa persoalan.

Pertama, menimbulkan persoalan kemungkinan penyelewengan dalam tuntutan perbelajaan penyelenggaran – suatu yang biasa kita dengar. Kedua, teruk sangat ke Perdana hingga baru pakai 3 tahun kena belanja separuh harga kereta? Ketiga, apakah kos penyelenggaran kereta Toh yang paling tinggi? berapa pula yang terendah? Kalau kos kereta Toh yang tertinggi – pelik juga sebab dia ADUN Bandar – tidaklah sebanyak ADUN lain dari segi jarak perjalanan dan dari segi bebanan terhadap kereta berbanding ADUN lain di perkampungan. Keempat, malu Proton kalau dikatakan kos penyelenggaran kereta mereka terlalu tinggi dan yang lebih memalukan bila dibanding kos untuk penyelenggaran Mercedes!

Kalau pun nilai pembaikan berjumlah RM50,000 dan dicampur dengan harga beli RM100,000, maka barulah RM150,000 untuk tempoh 3 tahun. Apakah Mercedes tidak perlu penyelenggaraan langsung dalam tempoh tersebut? Walaupun tidak perlu langsunglah tukar minyak hitam sekalipun, kos Mercedes tersebut (RM245,000) tetap jauh lebih tinggi dari Perdana berserta dengan kos penyelenggaraan (RM150,000).

Malah, IB juga salah seorang pengguna Perdana. Purata perjalanan IB ialah 25 ribu km setahun. Selepas hampir 5 tahun kini, kos penyelenggaraan kereta IB tidak melebihi perbelanjaan Toh Chin Hwa selama 3 tahun. Walapun “gearbox” dah kena tukar!

Hujah kedua yang diguna oleh Ahmad Said ialah harga jualan balik (second hand) nanti. Persoalahnya ialah, sejak bila kerajaan negeri menjadi agen jual kereta terpakai. Apakah mesti kereta itu dijual selepas baru diguna?

Apakah sebelum ini kereta terpakai Exco benar-benar dijual mengikut harga pasaran? Apakah benar mereka yang telah mendapat manafaat sebelum ini benar-benar membayar dengan harga yang sebenar? Malah mereka turut mendapat nombor pendaftaran yang bernilai jika dibeli dari JPJ tanpa dikenakan sebarang “lebihan nilai” atas nombor tersebut.

Kalau Ahmad Said nak katakan Mercedes lebih selesa, maka itu bolehlah diterima hujahnya. Tetapi apakah perlu mereka berselesa ketika rakyat dibebankan dengan kenaikan harga barang keperluan serta jabatan dan agensi kerajaan disaran untuk berjimat cermat? Lagipun untuk perjalanan di sekitar kawasan ADUN mereka – tak sempat nak berselesapun – dekat sangat. Dan rakyat bukan nak tengok lagak ADUN dengan kereta mewah mereka. Dan bila perlu ke KL, mereka kerap menggunakan penerbangan.

Itulah yang IB katakan, pusing ikut manapun memang sukar untuk Ahmad Said menjustifikasi pembelian Mercedes bagi mengantikan Perdana.

Persoalannya mana pergi kereta yang Idris pakai dulu? Haji Hadi semasa menajadi MB dulu mengguna Mercedes lama – yang berumur lebih 5 tahun.

Sekian IB.